CAUSA PER REBEL·LIÓ

La fiscalia demanarà reactivar l'euroordre si Puigdemont viatja a Copenhaguen

El ministeri públic esperarà la confirmació policial per formalitzar la petició

El Suprem descarta fer-ho si es tracta d'un viatge llampec per no perjudicar la imatge d'Espanya

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia del Tribunal Suprem instarà la reactivació de l'ordre de detenció i entrega europea cursada contra l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, si es confirma que viatja aquest dilluns a Copenhaguen per assistir a un debat del departament de Ciències Polítiques de la universitat de la capital danesa, com ha anunciat. En un comunicat, la Fiscalia General de l'Estat ha anunciat que aquesta és la seva intenció així que tingui confirmació oficial per via policial "dels moviments de l'investigat Carles Puigdemont" per aconseguir que sigui arrestat per les autoritats daneses.

Fonts fiscals han explicat que la sortida de Bèlgica fa perfectament viable sol·licitar al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena la reactivació de l'ordre de detenció i entrega europea i, després de sospesar adoptar una decisió definitiva "en funció de les circumstàncies concretes", finalment ha decidit instar-ho quan es confirmi la seva sortida de Brussel·les. Puigdemont és un fugit que ha ignorat les citacions judicials i que pel sol fet de seguir a Bèlgica ja s'entén que "persisteix en el pla delictiu i segueix desenvolupant accions tendents a consumar-lo", ha precisat el ministeri públic aquest dissabte per negar que estigui protegit amb una suposada immunitat parlamentària.

Tornada a Brussel·les

Donar curs a la petició fiscal només correspon al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. De ben poc serviria que es reactivés l'ordre europea de detenció i entrega, si quan estigués cursada, Puigdemont ja hagués tornat a Brussel·les, sobretot si es té en compte que va ser ell el magistrat que va anul·lar les euroordres lliurades quan va assumir la causa per rebel·lió, sedició i malversació en què l'expresident està imputat, amb la resta del que va ser el seu Govern.

Notícies relacionades

És per això que fonts jurídiques descarten que el Tribunal Suprem tingui la intenció de reactivar-la, encara que ho acabi sol·licitant el ministeri públic. Sostenen que fer-ho, una vegada retirada la que al seu dia havia cursat la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen LamelaCarmen Lamela, seria perjudicial no només per a la imatge d'Espanya, sinó també per a Bèlgica i la mateixa Unió Europea.

A més, les euroordres poden ser cursades en qualsevol moment de la instrucció, així que no seria gens forassenyat que el jutge Llarena tornés a activar-les amb la instrucció més avançada o, fins i tot, una vegada ja jutjats els més de 20 imputats que sí que estan a disposició de la justícia espanyola.