NOVA LEGISLATURA

Puigdemont contra tots

Desaira ERC al dir que prefereix "ser president que presidiari" i proposa exercir des de Bèlgica

L'expresident viatjarà a Dinamarca per pronunciar una conferència i reunir-se amb diputats

zentauroepp41573159 catalonia s ousted regional president carles puigdemont  c  180119083214

zentauroepp41573159 catalonia s ousted regional president carles puigdemont c 180119083214 / JOHN THYS

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Roger Pascual

Carles Puigdemont ha demostrat aquest divendres que segueix amb una sola idea al cap: repetir com a president de la Generalitat. Per aconseguir aquest objectiu no li importa desairar els seus socis ni proposar fórmules que fa pocs mesos haurien sonat a ciència-ficció, com la de governar Catalunya des de Brussel·les i per internet. Sectors de tots els partits, alguns obertament i altres amb un silenci incòmode, rebutgen la idea d'un president a distància.

No obstant, això no acovardeix Puigdemont. L'expresident català, entrevistat a Catalunya Ràdio, ha defensat el seu dret a ser investit pel Parlament contra totes les dificultats. Sense aclarir si complirà amb la seva promesa repetida durant tota la campanya de tornar després de les eleccions, ha assegurat que és més fàcil dirigir la Generalitat des de l'estranger que des de la presó.

"Entre ser president i ser presidiari, trio el primer perquè crec que puc servir millor el país", ha dit sense importar-li si la frase molestava ERC. El partit, que s'ha compromès a votar la investidura de Puigdemont encara que dubti que pugui esquivar els problemes legals, té el seu líder, Oriol Junqueras, a la presó des de fa 78 dies.

Malestar a ERC

El diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral ha expressat amb rotunditat el malestar dels republicans. "Puigdemont hauria de ser el candidat a la investidura, però ara bé, aquestes declaracions em saben greu, hi ha quatre persones a la presó, qualsevol d'ells segur que escolliria qualsevol altra situació abans que ser presidiari. No entenc la falta de tacte, em sap molt de greu", ha dit.

El fet que l'expresident no vulgui entrar a la presó --el seu equip va buscar sense èxit un pacte amb el Tribunal Suprem que li garantís immunitat-- i que defensi fins i tot l'"ús de les tecnologies" per governar a distància dona una idea de la seva voluntat de resistir peti qui peti. I, per fer valer la victòria de Junts per Catalunya sobre ERC el 21-D, ha llançat un altre missatge als seus socis: "El pla és restituir les institucions catalanes. Estem compromesos tots els de la majoria, és el que vam acordar".

També la seva visita de la setmana vinent a Dinamarca convida a pensar que Puigdemont no té cap intenció d'abandonar el focus mediàtic. L'expresident català deixarà Bèlgica per primera vegada des de finals d'octubre --hi va viatjar després de proclamar una república que no va tenir efectes pràctics-- per participar en diversos actes. Dilluns pronunciarà una conferència a la universitat de Copenhaguen sobre la situació política a Catalunya: va ser el seu equip qui va demanar que se'l convidés. Dimarts es reunirà amb diversos diputats danesos afins a la seu del Parlament del país. 

A Junts per Catalunya admeten que la visita comporta "certs riscos", tot i que no temen que la sortida de Puigdemont de Bèlgica pugui posar en risc la seva llibertat. "Després que l'Estat espanyol hagi retirat l'euroordre, no hi ha dubte que es pot moure per Europa", ha dit Elsa Artadi, diputada de JxCat i una de les col·laboradores més pròximes de l'expresident.

Immunitat parlamentària

Artadi ha afegit que, segons l'opinió de la seva formació, Puigdemont també hauria de tenir garantida a Espanya la "immunitat parlamentària". No obstant, en territori espanyol sí que està vigent l'ordre de detenció que, amb gairebé tota probabilitat, provocaria l'ingrés a la presó de l'expresident així que travessés la frontera.

Puigdemont espera convertir-se en president malgrat l'informe dels lletrats del Parlament en contra d'una investidura telemàtica i l'l'opinió majoritària tant a ERC com al PDECat que Catalunya necessita un Executiu que governi des del primer dia. I per parlar sobre el seu futur espera reunir-se ben aviat amb Roger Torrent, acabat d'elegir president del Parlament.

En nom de Junts per Catalunya, Artadi i Eduard Pujol han traslladat a Torrent que el seu candidat segueix sent Puigdemont, opció que ERC assumeix amb molt menys entusiasme. S'ha pogut tornar a constatar en la intervenció de Raül Romeva, que s'ha reunit abans en companyia de Marta Rovira amb el nou president del Parlament.

¿Qui paga el viatge de Torrent?

Notícies relacionades

En la roda de premsa posterior, l'exconseller ha defugit parlar d'investidures telemàtiques i dels informes sol·licitats als lletrats; tampoc ha esmentat Puigdemont fins que li han demanat que digués amb nom i cognoms a quin candidat recolzaran. "Fins on jo sé és Carles Puigdemont, si no ha canviat al llarg de la roda de premsa", ha dit.

Inés Arrimadas ha tancat la ronda de contactes de Torrent amb l'advertència que si pretén viatjar per entrevistar-se amb l'excap de l'Executiu català que s'ho pagui de la seva butxaca. Després de les consultes, el nou president del Parlament té previst proposar candidat a president de la Generalitat dilluns, i amb gairebé tota probabilitat serà Puigdemont.