PROCÉS SOBIRANISTA

El jutge investiga si hi va haver blanqueig en l'1-O

Autoritza els investigadors a accedir al servei de blanqueig de capitals per revisar comptes de tots els responsables

L'actuació es dirigeix contra les persones i entitats que van preparar o van executar el referèndum il·legal

urnas

urnas

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge d'Instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha obert una nova línia d'investigació encaminada a depurar qualsevol responsabilitat relativa al referèndum il·legal de l'1-O. En aquesta ocasió es tracta de saber si hi ha pogut haver alguna mena de blanqueig de capitals en relació amb la consulta. 

Per això ha dictat una providència en què autoritza la Guàrdia Civil a accedir al fitxer de titularitats financeres del Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac) per comprovar els comptes bancaris, comptes de valors i altres productes bancaris de les persones i entitats relacionades amb les activitats de preparació i execució de l'1-O.

El magistrat ja investigava la utilització de diner públic en el referèndum, i per això va admetre la personació de l'advocacia de l'Estat en les actuacions per poder representar els interessos de l'Estat.

La investigació del jutge Ramírez se solapa en moltes ocasions amb la desenvolupada per delictes de rebel·lió, sedició i malversació pel Tribunal Suprem, però li va al davant en molts aspectes. De fet, molts dels informes de la Guàrdia Civil incorporats a aquella causa han sigut traslladats amb posterioritat a l'alt tribunal. En aquesta ocasió, també ha sigut més ràpid que Llarena, llevat que hi hagi una petició similar en l'última peça separada oberta pel magistrat i que ha sigut declarat secreta.

Notícies relacionades

Amb la nova instrucció es podran revisar els comptes de tots els imputats en la causa. A l'alt tribunal es troben en aquesta condició l'expresidenta de la Mesa del Parlament Carme Forcadell i els que formaven aquest òrgan abans de la constitució de la nova cambra, així com els que formaven part del Govern quan es va celebrar la consulta. 

El magistrat de l'alt tribunal Pablo Llarena encara ha de cridar a declarar els últims imputats que ha incorporat a la causa: l'expresident de la Generalitat Artur Mas, les dirigents d'ERC i del PDECat, Marta Rovira i Marta Pascal, les dirigents del grup parlamentari de la CUP Mireia Boya i Anna Gabriel, i la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras