PODEM REACCIONA

Iglesias demana un cara a cara amb Rajoy per sortir del 'bassal' català

Exigeix al Govern que convoqui el debat de l'Estat de la nació al Congrés

Després del seu fracàs el 21-D, eludeix donar la seva opinió sobre la investidura i torna a temes socials

undefined41654536 madrid  18 01 18   madrid  pol tica   rueda de prensa de pab180118123350

undefined41654536 madrid 18 01 18 madrid pol tica rueda de prensa de pab180118123350

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pablo Iglesias canvia de terç. Vol deixar enrere Catalunya i tornar a guanyar pes en un pols contra Mariano Rajoy al Congrés. Conscient que les eleccions del 21-D li van portar una amarga derrota. Conscient que la seva posició proreferèndum cou les seves bases a la resta d'Espanya. Conscient que el seu acostament a l'independentisme va aixecar polseguera entre els barons morats, el líder de Podem mira ara de sortir del bassal en què es va ficar a final de l'estiu en el seu coqueteig amb ERC. 

En aquesta determinació per sortir de l'agenda catalana, tornar als temes socials d'ADN podemista i recuperar punch al Congrés, Iglesias ha confirmat aquest dijous el que ja havia avançat dissabte a la cúpula del seu partit: que vol debatre cara a cara contra Rajoy. 

Podem ha registrat una proposició no de llei (PNL) en què insta el Govern a convocar el debat de l'estat de la nació. El format parlamentari té una edició anual, però el cert és que la seva última sessió va ser el 2015. Des que el 20-D Podem i Ciutadans van accedir a la Cambra baixa, no s'ha tornat a repetir. "Ells voldran parlar de guerra de banderes, nosaltres com a patriotes voldrem parlar de temes que preocupen", ha reivindicat.

Fugir de Catalunya

Iglesias s'ha negat a valorar la situació política de Catalunya, s'ha escudat en el fet que les "guerres de banderes" són poc resolutives i ha intentat posar el focus en els temes socials, com el de les ajudes a la dependència. A més, ha censurat que, mentre els parlamentaris catalans segueixen enredats en el debat reglamentari sobre la investidura, es desatengui la població, que necessita un Estat del benestar sòlid i àgil. 

"No vull contribuir a fer que es continuï traient de l'agenda determinats temes. Seguir parlant dels problemes del Parlament crec que és un insult i una humiliació per a la ciutadania", ha assenyalat. Ha preferit no respondre sobre què opina de la possible tornada de l'expresident Carles Puigdemont ni de cap altra eventualitat a l'arena catalana. "Hi ha un atipament tant a la ciutadania catalana com a l'espanyola sobre aquests temes", ha argumentat. Per més que li han preguntat, s'ha negat a parlar sobre Catalunya, més enllà d'admetre que els resultats el 21-D van ser "dolents".

Precampanya 

Notícies relacionades

En aquest context, Podem es marca nous reptes. Sortir de Catalunya. Marcar l'agenda social. Recuperar el pols al Congrés. I tornar a l'ecosistema que més bé li va a Podem, la campanya electoral permanent, posant a funcionar ja el motor de les autonòmiques i municipals del 2019.

Iglesias vol que el seu exnúmero dos, Íñigo Errejón, ja visibilitzi la seva candidatura a la Comunitat de Madrid i que intenti redreçar l'ànima de Podem. Li urgeix. Les llistes s'estan ultimant i ben aviat l'estrateg torna.