ADMISSIÓ A TRÀMIT

El TC deixa en suspens la comissió d'investigació de l'1-O

El Constitucional admet el recurs presentat pel Govern central

La Generalitat la va constituir el 2 d'octubre per investigar suposats abusos policials

zentauroepp39987795 imatge exterior de la fa ana del tribunal constitucional  el171219131432

zentauroepp39987795 imatge exterior de la fa ana del tribunal constitucional el171219131432 / TANIA TAPIA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del Govern de Mariano Rajoy contra la comissió sobre violació de drets fonamentals, creada per la Generalitat el 2 d'octubre passat, en relació amb els suposats abusos policials comesos durant el referèndum il·legal de l'1-O. La comissió va ser molt criticada per jutges i fiscals, ja que entenien que afectava la independència judicial.

L'admissió a tràmit del recurs del Govern central deixa en suspens la comissió, però no suposa un avançament del sentit del fons que dictarà l'alt tribunal. En qualsevol cas, la comissió ja havia quedat suspesa en la pràctica amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i la dissolució de la Cambra autonòmica.

Notícies relacionades

El Govern català va crear la comissió esmentada per investigar les actuacions i omissions "imputables a les institucions i òrgans de l'Estat", i de forma particular les del Govern central, fiscalia, poder judicial i de les forces i els cossos de seguretat davant "fets gravíssims fruit de la violència i de la repressió policial". 

La creació de la comissió va provocar una queixa conjunta de totes les organitzacions de jutges i fiscals i que el mateix Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sol·licités a l'Advocacia de l'Estat la interposició del recurs que el TC ara admès. A més, la comissió permanent del poder judicial va decidir dijous traslladar al fiscal "qualsevol actuació" de la comissió que "suposi una supervisió o ingerència en la tasca dels jutges", per si és constitutiva de delicte.