Rajoy confia en el talonari del Govern per frenar Rivera

El president apunta la possibilitat d'augmentar el finançament local i autonòmic abans de les eleccions

"Tindrem més recursos per atendre els espanyols", insisteix davant els alts càrrecs del seu partit

zentauroepp41609219 madrid 15 01 2018 el presidente del gobierno  mariano rajoy 180115115237

zentauroepp41609219 madrid 15 01 2018 el presidente del gobierno mariano rajoy 180115115237 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Si algú s’esperava una reacció de Mariano Rajoy davant la gran pujada de Ciutadans en les enquestes, es deu haver sentit decebut. Però no és el que els va passar a la majoria dels gairebé 300 alts càrrecs del partit que ahir al matí van anar a la junta directiva nacional del PP. «¿No el coneixes? És Rajoy», contestaven diversos aquests dies enrere quan se’ls plantejava la possibilitat que el polític gallec estigués pensant en un revulsiu davant l’avanç d’Albert Rivera. La resposta de Rajoy als sondejos que assenyalen que els espanyols farien president el líder de Ciutadans (Cs) si ara hi hagués generals ha sigut la d’anunciar una convenció al març, reunions sectorials i subratllar que la millora de l’economia permetrà «fer més coses» per als ciutadans.

Rajoy és a la cúpula del PP des de 1989. Gairebé 30 anys a la cúspide d’un partit en què ha fet gala de la seva paciència davant les adversitats que auguraven el seu final. Va passar amb els enemics interns que li van sortir després de la derrota del 2008 i amb la gairebé fallida d’Espanya el 2012; va passar quan es van publicar els anomenats papers de Bárcenas i, després, amb els SMS a l’extresorer. I ara, el líder del PP demana calma davant les enquestes que anuncien la mort lenta del seu partit i la conquista de Ciutadans d’aquest espai polític. El 21-D no és «extrapolable» a tot Espanya, els va repetir aquest dilluns als seus quadros.

ELECCIONS DEL 2019 / «Aquest 2018 tindrem més recursos (...) Podrem prendre mesures que puguin ajudar a la vida de les persones», va subratllar abans de recordar l’augment del salari mínim i la pujada als funcionaris («aquest any serà més alta», va afirmar). Els plans del president passen per utilitzar els Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 (pendents de negociar amb PNB i Ciutadans) i el nou model de finançament local i autonòmic per demostrar que ara hi ha més marge per fer polítiques socials. I les municipals i autonòmiques, en què Rivera haurà de confirmar els seus bons auguris, estan previstes per a la primavera del 2019, així que l’impacte de les mesures estarà fresc.

Notícies relacionades

Rajoy va assenyalar les «fortaleses» que tenen, contraposant-les a les de Ciutadans, encara que no ho va citar. Primer, va dir que el PP disfruta d’«una òptima implantació territorial» (una de les crítiques als taronges és que no tenen estructura de partit). Segon, els populars compten amb «més càrrecs públics que ningú» (Ciutadans tot just amb 1.500 regidors i un centenar d’escons). Tercer, el partit de Génova ha sigut «protagonista» dels «èxits aconseguits» en democràcia (el de Rivera té 10 anys de vida), i, quart, atresoren «experiència, la millor clau per al futur» («experiència», el que més li retreuen els crítics al polític català).

SILENCI I ABSÈNCIES / Després del discurs, de 45 minuts, en el qual no va esmentar la corrupció, ningú va prendre la paraula. Simptomàtic silenci. Igual que les absències. Malgrat el delicat moment, no van assistir a la cita ni el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo; ni el de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, ni tampoc el president del PP basc, Alfonso Alonso, ni el català, Xavier García Albiol (encara que es va disculpar per tenir una cita mèdica). S’haurà de veure d’aquí un any i mig si l’error de la gestió dels temps a Ca-talunya i el 21-D han sigut només un fet puntual o Rajoy ha perdut la capacitat que l’ha definit com a polític.