CAMÍ DE LA INVESTIDURA

Rull replica a Junqueras que el "realisme" és investir Puigdemont

Esquerra reitera que la seva aposta és "prioritàriament" reelegir el candidat de Junts per Catalunya

Ada Colau reclama un president de la Generalitat que "estigui a Catalunya"

zentauroepp41597914 el conseller destitu t josep rull at n la premsa durant la f180114183302

zentauroepp41597914 el conseller destitu t josep rull at n la premsa durant la f180114183302 / Jordi Bataller

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Artur Mas va ser un dels dirigents independentistes que dissabte van clamar pel "realisme" davant els plans d'investidura telemàtica de l'expresident Carles Puigdemont. Però s'hi van sumar també els màxims estendards d'ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, i això ha irritat alguns representants del PDECat, com l'exconseller Josep Rull, que ha replicat que no veu ara mateix res més realista que la reelecció de Puigdemont. No obstant, no ha aclarit res de com pensen fer-ho.

A la petició de Junqueras des de la presó d'Estremera de tocar "de peus a terra", actuar amb un "realisme imprescindible" i explorar noves aliances "més transversals", el diputat electe de Junts per Catalunya ha respost que "el més realista és permetre que allò que ha votat la gent es pugui concretar", cosa que segons el seu parer significa investir Puigdemont, per ser el candidat independentista més votat a les urnes.

"El principi democràtic és l'expressió més clara i genuïna del realisme polític, i el principi de realisme es basa a respectar l'expressió democràtica de la gent", ha subratllat Rull, per a qui reinvestir Puigdemont és "perfectament possible dins de la llei i del reglament" del Parlament. L'exconseller, a més, ha justificat que la no reelecció del líder de JxCat seria "inaudita i inversemblant" perquè faria a l'Estat"guanyar als tribunals i a través de la presó allò que és incapaç de guanyar a través de les urnes".

"Prioritàriament" Puigdemont

A tres dies per a la constitució del Parlament, ERC manté de moment que el seu candidat "prioritari" és Puigdemont. Aquest és l'adjectiu que ha utilitzat aquest diumenge el portaveu dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, donant per fet que els partits independentistes trobaran la fórmula per arribar a un acord i fer possible la investidura del president, que serà "prioritàriament" la del líder de JxCat.

Notícies relacionades

L'al·ludit segueix mentrestant a Brussel·les i comunicant-se prioritàriament a través del seu compte de Twitter. Hi ha emplaçat els membres de la seva candidatura a "no perdre el temps i les energies" contestant els partits del "club del 155" que s'oposen a la seva investidura a distància. A aquests plans s'oposen també els comuns, la líder dels quals, Ada Colau, ha defensat aquest diumenge que el president de la Generalitat "el més lògic és que sigui a Catalunya" per poder iniciar una legislatura "normal".

Per la seva part, Ciutadans, PSC i PPC han tornat a carregar contra els propòsits de l'expresident fugit de la justícia. Jaume Collboni (PSC) ha insistit que els socialistes no participaran en un debat telemàtic amb Puigdemont, mentre que Carina Mejías (Cs) i Alberto Fernández Díaz (PPC) han coincidit a alertar d'un "pacte tàcit" entre independentistes i comuns per desencallar la investidura.