CONVULSIÓ A LES FILES CONSERVADORES

Rajoy surt al contraatac per aturar l'ascens de Ciutadans

El president mobilitzarà ministres i dirigents en una convenció nacional i multitud d'actes sectorials

El PP buscarà el PSOE amb ofertes de nous pactes d'Estat per enfortir el bipartidisme i aïllar Rivera

icoy37233783 congreso pp rajoy170210171618

icoy37233783 congreso pp rajoy170210171618 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Aquest dilluns hi ha convocada Junta Directiva Nacional del PP. La cita és rellevant. Es tracta de l'òrgan més important entre congressos i pretén en aquesta ocasió que el partit recuperi la fe en els seus líders i en el seu futur en un dels moments més complicats de la legislatura. Fonts populars apunten que els ministres i càrrecs populars sortiran de la reunió, que presidirà Mariano Rajoy, amb un ‘argumentari’ per difondre les fites aconseguides davant la crisi econòmica i el compromís de noves reformes i pactes d'Estat buscant, fonamentalment, el PSOE, en un intent que o bé els acords o bé el cos a cos del bipartidisme tingui el protagonisme i el resti a Ciutadans, que els disputa el centre tant a Rajoy com a Pedro Sánchez.

També sortiran amb una agenda plena d'actes sectorials que es repartiran per la geografia espanyola i que culminaran segurament amb una convenció nacional. Tot està orientat, diuen els seus impulsors, a provocar una gran mobilització d'una organització amb clars símptomes de depressió davant l'ascens taronja. "O fem política d'una vegada o seguim asseguts a veure com la fan els altres", sosté un dirigent conservador.

La batalla andalusa

 Es persegueix a carrer de Génova de Madrid un reconstituent d'efecte immediat, ja que els populars segueixen sense haver-se recuperat del triple xoc que els va produir el resultat del 21-D: van reeditar els independentistes la seva majoria; el PP es va convertir en anècdota electoral en un territori clau i Ciutadans va arrasar entre els votants constitucionalistes a Catalunya.

Efectivament Albert RiveraAlbert Rivera va capitalitzar l'article 155 de la Constitució i, malgrat que la seva organització en principi no té suport parlamentari per arribar a la Generalitat, ell ha obtingut un trampolí mediàtic clau per intentar superar els conservadors a la resta d'una Espanya que celebrarà comicis autonòmics, municipals i europeus l'any que ve. Tampoc descarten els populars andalusos (que no passen pel seu millor momet) que la socialista Susana Díaz avanci eleccions per agafar els conservadors amb el peu canviat i Cs robant-los electorat. Així ho han comunicat als seus ‘majors’ en la direcció nacional del PP i se sospesa celebrar la convenció nacional en territori andalús per impulsar allà les bases.

Notícies relacionades

Alguns –els menys i lligats a organitzacions territorials-, advoquen així mateix per crisi de govern i canvis al PP. Rajoy ja ha dit públicament que no té intenció de moure fitxes, tot i que podria veure-s'hi obligat a mitjà termini si finalment el ministre Luis De Guindos aspira a la vicepresidència del Banc Central Europeu. A més, la ministra de Sanitat, la catalana Dolors Montserrat, segueix guanyant punts per substituir a Albiol al capdavatn del PPC. En el cas que fos l'elegida, els seus serien dos càrrecs compatibles fins que s'hagués d'anar a les urnes a Catalunya, fet que no es descarta que pugui succeir ben aviat.

No només hi ha queixes en el si del partit. També en un Executiu que de moment no aconsegueix pactar pressupostos per a 2018 (necessaris per garantir que es pot esgotar la legislatura) es fan anàlisis i s'assenyala el PP per haver anat a rebuf de l'acció governamental sense prendre "iniciatives" pròpies. És en context és on algunes de les fonts consultades es lamenten de les conseqüències de la suposada pugna entre els entorns de Dolores de Cospedal, ministra però a la vegada secretària general del partit i Sáenz de Santamaría, coordinadora de l'activitat de l'Exectiu central.