REUNIÓ DEL CONSELL CIUTADÀ

Pablo Iglesias: "Hauríem d'haver fet les coses millor a Catalunya"

El líder de Podem assegura que no es va entendre la seva aposta per un referèndum pactat

zentauroepp41581087 graf1067  madrid  13 01 2018   el secretario general de pode180113115950

zentauroepp41581087 graf1067 madrid 13 01 2018 el secretario general de pode180113115950 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

Pablo Iglesias ha reconegut que el resultat obtingut per Podem a Catalunya ha sigut dolent, pitjor fins i tot que el de les eleccions anteriors, quan la seva formació es va presentar coalitzada sota la marca Catalunya Sí que es pot, perquè no s'ha entès el seu missatge de diàleg i de referèndum pactat del qual han fet bandera.

Per primera vegada després de les eleccions del 21 de desembre passat, el líder de Podem ha parlat de la situació política a Espanya davant el Consell Ciutadà de la formació convidant a l'autocritica pels errors comesos el 2017 i ha esbossat un pla de treball per recuperar l'esperit de l'11-M, amb més presència al carrer i per forçar Mariano Rajoy a celebrar aquest any el debat sobre l'Estat de la Nació.

No desaparegut

Hi havia certa expectació per conèixer l'anàlisi de la situació política de Podem després dels mals resultats del 21-D. Iglesias havia deixat a altres les primeres valoracions i fins i tot va eludir replicar a Mariano Rajoy en la seva roda de premsa de balanç de l'any. Avui ha qualificat la seva absència de "culebró d'hivern". "Desaparegut no, treballant molt", ha dit, perquè ha preferit donar les explicacions davant els òrgans de direcció de Podem. I les primeres s'han referit al paper de la formació en els últims comicis.

"Hem tingut un mal resultat. Ho hem d'assumir i reconèixer que ho podríem haver fet millor", ha afirmat. En la seva opinió els dos missatges que han sigut la bandera de Podem en la crisi catalana de mesos enrere no han sigut entesos pels ciutadans. Concretament, ha citat l'aposta pel "diàleg i la fraternitat" com a base per a l'entesa amb Espanya, així com la defensa d'un referèndum pactat. "Semblava que els estàvem parlant a altres formacions", ha destacat, al mateix temps que ha reconegut que en aquests mesos s'ha demostrat que Catalunya “també és plurinacional”, com Espanya.

Paper modest

Notícies relacionades

Iglesias, no obstant, no ha plantejat si canviarà d'estratègia de cara a la nova etapa postelectoral més enllà de seguir col·laborant amb En Comú-Podem, entre altres coses, perquè ha reconegut les limitacions sobrevingudes pel precari resultat de les urnes. "El nostre paper és modest", ha dit.

Però el desgast que els sondejos detecten sobre Podem no es deu només a la qüestió catalana, perquè el seu líder ha deixat clar que venia d'abans. "El 2017 vam començar malament", ha assenyalat. Amb menció expressa a fer una autocritica en aquest aspecte, Iglesias ha emfatitzat l'equivocació dels dirigents de fer els debats intern en públic, a través dels mitjans de comunicació, i no en els òrgans de direcció.