¿Què és un pres polític per a Rajoy?

El Govern explica, en resposta parlamentària a Bildu, el que considera que és un empresonament ideològic

presos-politicos

presos-politicos

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El Govern ha detallat, en resposta escrita al senador d'EH Bildu Jon Iñarritu, el que entén que és un pres polític. Per a això, l'Executiu s'ha acollit a una resolució del 2012 del Consell d'Europa que es feia ressò de la definició donada per un comitè d'experts independents.

Es tracta de cinc supòsits i, després d'enunciar-los, la resposta parlamentària es tanca amb un “en conformitat amb la resolució, no hi ha presos polítics a Espanya”. No ha sigut, per tant, l'espanyol el primer govern del món en la història que afirma tenir presos polítics.

Els cinc supòsits són:

1. Si la detenció s'ha imposat en violació d'una de les garanties fonamentals establertes a la Convenció Europea de Drets Humans i els seus protocols, en particular contra la llibertat de pensament, consciència i religió, llibertat d'expressió i informació, llibertat de reunió i associació

2. Si la detenció s'ha imposat per raons purament polítiques sense connexió a cap delicte.

3. Que per motius polítics, la durada de la detenció o les seves condicions són clarament desproporcionades a l'ofensa per la qual s'ha trobat culpable o se sospita que és responsable.

Notícies relacionades

4. Que per motius polítics, la detenció es produeixi de manera discriminatòria en comparació amb altres persones.

5. Que la detenció sigui el resultat d'un procediment clarament irregular i que això sembli estar connectat amb motius polítics de les autoritats.