MONARQUIA

La visita d'Estat dels Reis al Marroc s'ajorna al març

Les dates del viatge oficial dels monarques "es precisaran ulteriorment"

Felip VI i Letizia, a l’arribar al mausoleu de Mohammad VI a Rabat.

Felip VI i Letizia, a l’arribar al mausoleu de Mohammad VI a Rabat. / Zipi (EFE)

1
Es llegeix en minuts
EFE

La visita d'Estat que els Reis pretenien fer al Marroc en els pròxims dies convidats per Mohammad VI s'ha ajornat per al mes de març, han informat a Efe fonts del Ministeri d'Afers Exteriors. Encara que ni el Govern espanyol ni el marroquí havien confirmat oficialment les dates del viatge del monarca Felip VI i de Letizia de Borbó, la intenció era que hagués tingut lloc del 9 a l'11 d'aquest mes.

Segons Exteriors, "en vista de les converses mantingudes entre les autoritats competents dels dos països, el viatge d'Estat se celebrarà el mes de març vinent en dates que es precisaran ulteriorment".

El departament que dirigeix Alfonso Dastis ha remarcat que l'Executiu espanyol "segueix treballant en la preparació del viatge en excel·lent col·laboració amb les autoritats marroquines".

Amb motiu de l'estada de Felip VI al Marroc, estava previst a Casablanca el fòrum inaugural del Consell Econòmic Marroc-Espanya, un òrgan que es va posar en marxa al novembre a iniciativa de les patronals dels dos països per promoure la col·laboració empresarial. No obstant, a l'ajornar-se la visita dels Reis, també s'ha posposat el fòrum econòmic.

Precedent el 2014

Felip i Letizia van ser al Marroc el 14 i el 15 de juliol del 2014, en el seu primer desplaçament a un país no membre de la UE després de la seva proclamació, però en aquella ocasió es va tractar d'una visita de presentació davant Mohammad VI després del relleu al tron.

Notícies relacionades

La intenció d'organitzar un viatge de màxim nivell s'arrossega des del 2016, quan es va complir el 25 aniversari de la firma del Tractat d'Amistat i Cooperació entre els dos països, però la situació d'interinitat política a Espanya va fer aconsellable endarrerir-lo per buscar una data més favorable.

També es va demorar la formació de govern al Marroc, ja que Mohammad VI no va nomenar el nou gabinet, presidit per l'islamista Saadedín Al-Othmani, fins al mes d'abril passat després que les eleccions fossin l'octubre del 2016. Es va sospesar la possibilitat que, de manera prèvia, Felip VI hagués fet una visita breu al Marroc en els últims mesos, però finalment no es va poder concretar.