REIVINDICACIÓ DAVANT ELS REIS MAGS

Llaços grocs per rebre els Reis d'Orient

L'ANC i Òmnium distribuiran en la cavalcada de Vic fanalets amb aquest símbol per demanar la llibertat dels dirigents independentistes empresonats

Les entitats sobiranistes demanen vestir amb aquest color als que vagin a la desfilada de Manresa, que retransmetrà TV-3

jcarbo41459189 vic180102190658

jcarbo41459189 vic180102190658 / Mar Marti

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les reivindicacions del bloc independentista aprofitant l'arribada dels Reis d'Orient s'estan convertint en una cosa tan tradicional com la mateixa cavalcada. Partidaris de la ruptura amb Espanya reparteixen des del 2012 fanalets amb l'estelada a Vic, tot i que aquest costum no va aixecar gaire polseguera fins a l'any passat, quan s'hi van afegir altres localitats com Badalona i Berga i la idea va ocasionar alguns retrets interns per fer servir per a causes polítiques un dia tan assenyalat per als nens. La direcció nacional d'Òmnium Cultural es va desmarcar aleshores de la iniciativa i fins i tot el diputat al Congrés per ERC Gabriel Rufián, malgrat denunciar "la polèmica orquestrada pel PPC i Ciutadans", hi va afegir: "A alguns ens grinyola. Jo no ho faria".

En aquesta ocasió està previst que les estelades cedeixin protagonisme als fanalets i els llaços grocs, que simbolitzen la reclamació perquè es deixi en llibertat els dirigents sobiranistes que segueixen empresonats: els polítics Oriol Junqueras i Joaquim Forn, l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

D'ells quatre, només el líder d'ERC té alguna possibilitat de sortir de la presó abans de divendres ja que el jutge Pablo Llarena revisarà demà la seva situació. Els altres no tenen cita al jutjat fins dijous de la setmana que ve, de manera que la simbòlica reivindicació tindrà plena vigència de totes passades. 

A proposta d'un particular

A Vic seran Òmnium, l'ANC i el Comitè de Defensa de la República els que distribuiran els fanalets, tot i que la proposta ha sortit d'un particular, que és qui s'ha encarregat d'elaborar els fanalets. "Abans de plantejar-nos si aquest any fèiem fanalets o no, una persona a títol individual va contactar amb nosaltres per dir-nos que havia agafat el disseny de l'any passat i l'havia adaptat amb el llaç, i ens va demanar ajuda en la distribució", va assegurar la coordinadora de l'Assemblea a Osona, Jess Carol. En total se n'han produït 2.000 unitats, que es repartiran a canvi d'"una aportació econòmica voluntària" en una parada que s'instal·larà a la rambla del Passeig de Vic fins demà. La recaptació es destinarà a la caixa de solidaritat de les entitats independentistes.

Notícies relacionades

Al Bages, tant Òmnium com l'ANC del Bages han fet una crida a través de les xarxes socials perquè la gent que assisteixi a la cavalcada de Reis a Manresa ho faci amb llaços grocs o portant roba d'aquest color. Les dues plataformes volen aprofitar que TV-3 emetrà aquest any la seva desfilada per donar la màxima visibilitat possible a la reivindicació.

Segons Josep Emili Puig, membre de l'ANC del Bages, malgrat que la de Reis és una festa per als nens, "això no vol dir que els grans hagin d'oblidar aquestes reclamacions". Puig, a més, va voler desvincular aquesta iniciativa de la de l'any passat a Vic amb els fanalets estelats perquè, segons la seva opinió, aquella proposta "podia ser discutible", mentre que ara "no es fa una crida perquè l'independentisme es faci visible a la cavalcada, sinó que és una crida a favor de la democràcia i la llibertat que hauria d'assumir qualsevol demòcrata".