BALANÇ

El PSOE acaba l'any renegant de la seva relació amb Podem

Els socialistes ja no consideren el partit morat com un soci preferent

Ábalos carrega contra la gestió de Rajoy per la pobresa i la crisi territorial

undefined41421235 madrid  27 12 17  politica  jose luis abalos durante la rued171229122725

undefined41421235 madrid 27 12 17 politica jose luis abalos durante la rued171229122725

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Poc després de recuperar el lideratge socialista davant de Susana Díaz el maig passat, Pedro Sánchez va dir que Podem era el seu “soci preferent”. El PSOE i el partit morat van arribar fins i tot a crear una “taula de coordinació permanent” al Congrés per intentar tirar endavant iniciatives socials. Però aquest esforç ha donat escassos fruits. Els socialistes acaben l'any renegant de la seva relació amb Pablo Iglesias, que ja no consideren prioritària.

El secretari d'Organització, José Luis Ábalos, ha sigut l'encarregat de formalitzar aquest canvi d'actitud. Durant la seva compareixença per fer balanç polític del 2017, ha corregit Sánchez. Ábalos ha deixat clar que Podem “no” és un soci preferent. “No tenim cap societat, ara que estic repassant. Encara més, hem tingut algun problema, com a Barcelona”, ha dit, en referència a la ruptura de l'acord a la capital catalana per part d'Ada Colau arran del suport dels socialistes a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

“No necessitem formalitzar cap espai de relacions entre partits. Prioritzem la iniciativa política per sobre de les relacions amb els partits. Amb Podem ens podem posar d'acord en polítiques socials, però estem a molta distància sobre la sobirania nacional. No hem plantejat cap qüestió estratègica d'aliança”, ha explicat el número tres dels socialistes.  

No ha sigut l'únic canvi respecte als missatges amb què Sánchez va tornar a la secretaria general. “La prioritat és canviar el Govern”, va dir Sánchez als seus diputats a mitjans de juny. Ara, arran de la situació a Catalunya, han canviat d'enfocament. “No podem demanar un avançament electoral enmig d'aquesta crisi institucional. Exigirem al Govern que compleixi i que governi”, ha dit el secretari d'Organització.  

L'absència de Sánchez

La compareixença d'Ábalos ha coincidit amb la roda de premsa de Mariano Rajoy per resumir l'acció del Govern en l'any que ara s'acaba. Els socialistes solien esperar que el cap de l'Executiu parlés per donar-li la rèplica, i l'encarregat de fer-ho era el secretari general, però aquest divendres han optat per parlar abans, per boca del seu secretari d'Organització.   

“Fem un balanç molt crític del 2017, caracteritzat per una doble fractura: la fractura territorial i la social provocada per les polítiques del PP amb la col·laboració de C’s. Rajoy no està a l'altura del país que governa, de les necessitats dels espanyols”, ha assenyalat Ábalos.

Notícies relacionades

“Hi ha hagut un increment de les desigualtats, de la precarietat i la pobresa. El Govern és incapaç que el creixement econòmic arribi al conjunt de la societat. Després d'aquests anys d'expansió, la diferència entre els que més i els que menys tenen es manté. Ha augmentat el nombre de persones en risc de pobresa i ha augmentat la desigualtat. El Govern està dinamitant els pilars del contracte social”, ha resumit el dirigent socialista, que també ha posat el focus en el presumpte paper del PP com a “agitador de la desafecció” a Catalunya.

A tot això, ha continuat Ábalos, s'hi suma la mandra legislativa de l'Executiu, que només ha aprovat 14 projectes de llei en aquesta legislatura. “Aquest és un govern incapaç de governar sense el suport d'una majoria absoluta. Ara que no té majoria ja no sap ni què fer. No és capaç d'establir acords i els que firma no els compleix. Encara es troba amb la síndrome del govern en funcions, sembla que encara no ha superat el trauma d'haver perdut la majoria absoluta”, ha afirmat el número tres del PSOE, que ha justificat l'absència de Sánchez com a part de l'“estratègia de comunicació” del seu partit.