DEMANEN L'APLICACIÓ DEL 156

Multitudinària manifestació a València per una millora del finançament

El PP, únic absent en la mobilització, que ha congregat desenes de milers de persones

zentauroepp40996231 valencia 18 11 2017 pol tica  financiaci n auton mica   la p171118195702

zentauroepp40996231 valencia 18 11 2017 pol tica financiaci n auton mica la p171118195702 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts

Desenes de milers de persones, seixanta mil segons l'organització, s'han manifestar aquest dissabte pels carrers de València per demanar que se li apliqui a la Comunitat Valenciana l'article 156 de la Constitució, és a dir, per exigir un finançament just. La marxa suposa una demostració de força de cara a la imminent negociació del nou sistema autonòmic, que hauria d'estar acabada abans del final de primer trimestre de 2018.

Notícies relacionades

A més de ciutadans anònims, de les principals organitzacions empresarials i sindicals, universitats i nombroses associacions i ONG, hi han participat tots els partits amb representació a les Corts excepte el Partit Popular, que en els últims dies ha insistit que és a la taula de negociació on s'ha d'intentar canviar un sistema que coincideixen que és injust. La presència de la patronal i de Ciutadans ha fet especialment significativa l'absència dels populars valencians. "La immensa majoria és aquí, si algú no hi és haurà d'explicar per què no està a favor dels interessos dels valencians, no som els altres els que hem d'explicar les absències", va dir Ximo Puig, president de la Generalitat. "És un dia d'alegria, de concòrdia entre els valencians i de defensa de la Comunitat. Estem tots junts perquè finalment tinguem els mateixos drets que tots, ni més ni menys. Volem que s'apliqui la Constitució realment, que s'apliqui l'article 156 i que tinguem la suficiència financera per prestar els millors serveis públics. Que els valencians tinguin la mateixes oportunitats que la resta i que hi hagi igualtat entre els territoris", va reclamar. Mónica Oltra, vicepresidenta del govern valencià, va destacar que "tots hem aparcat els nostres interessos particulars per posar per sobre l'interès de tots els valencians, per demanar un finançament just, no volem ser més que cap però estem farts de ser sempre els últims". Segons les dades de què disposa la Generalitat, en aquest últim any el finançament per habitant de la Comunitat ha sigut de 2.053 euros, la més baixa, amb diferència, de totes les autonomies. La mitjana nacional és de 2.317 euros. A més, la distribució territorial de la inversió estatal va situar el 2017 també la Comunitat a la cua de totes les autonomies amb 119 euros per ciutadà, davant els 405 de Castella i Lleó, que encapçala aquest rànquing.

1.600 milions d'euros

La manifestació va estar encapçalada per dues pancartes amb un mateix lema: 'El poble valencià exigeix finançament just'. A davant, gegants, capgrossos i un grup de tabalet i dolçaina va posar música i color a la marxa, que va acabar davant les Torres de Serrans, que van rebre la capçalera sota els simbòlics acords del 'Tio Canya' d'Al Tall. En aquest escenari, prèvia Muixeranga i recordatori que "som pobres però paguem com rics", diversos representants de la societat civil van llegir un manifest que va xifrar en 1.600 milions d'euros els que la Comunitat ha deixat de percebre només aquest any i en què, a més de reclamar una reforma "immediata" del sistema i un nou repartiment més just i "equitatiu", també exigeix “el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats directament pel mal funcionament dels diferents sistemes de finançament”. El govern valencià ha xifrat aquest anomenat deute històric en una forquilla entre els setze mil i els vint mil milions d'euros. A més, el manifest demana evitar “qualsevol gir polític de tipus partidista que pugui entelar la imprescindible unitat de tots els valencians i les valencianes en la defensa d'un interès comú”. Un missatge que semblava dirigit al PPCV, el gran absent de la marxa.