Bèlgica demana a Espanya informació sobre la presó a la qual aniria Puigdemont si fos extradit

La Fiscalia de Brussel·les reclama una llista d'aclariments abans de la vista oral amb els cinc polítics catalans d'aquest divendres

puigdemont-bruselas

puigdemont-bruselas

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Silvia Martínez

La Fiscalia de Brussel·les vol arribar a la vista d'aquest divendres a la Cambra del Consell amb els deures fets i amb prou informació per satisfer els possibles dubtes que li puguin sorgir al jutge encarregat de decidir si accepta o no l'euroordre emesa contra Carles Puigdemont i els quatre exconsellers. Això explica la llarga llista d'aclariments que han demanat a la jutge Carmen Lamela: des d'informació sobre les presons espanyoles fins a detalls com la presó en què ingressarien els cinc polítics catalans en cas de ser extradits. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha confirmat poc després que ja ha remès informació "absolutament detallada" sobre el que s'ha sol·licitat, i ha reiterat que "ningú a Europa donarà lliçons" a Espanya sobre el seu "exemplar" Estat de dret.

Segons han explicat fonts jurídiques espanyoles, la fiscalia belga ha demanat informació relativa a tres àmbits. Per començar, sobre el sistema penitenciari espanyol i en concret dades sobre el règim penitenciari, el règim intern a les presons espanyoles i fins i tot el nom de les presons en què ingressarien l'expresident Puigdemont i els quatre exconsellers que segueixen amb ell a Brussel·les (Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret) a l'espera que la justícia belga dictamini si són o no extradits a Espanya.

La petició d'aquestes dades té un motiu molt clar i és que una sentència del Tribunal de Justícia de la UE de l'abril del 2015, sobre els casos Aranyosi i Caldararu, dictamina que l'execució d'una euroordre s'ha d'ajornar “si existeix un risc real de tracte inhumà o degradant a causa de les condicions de detenció de la persona afectada a l'Estat membre” que emet el mandat. Per determinar si existeix aquest risc o no el magistrat encarregat d'executar l'ordre pot sol·licitar “informació urgent”. És el que ha optat per fer la fiscalia avançant-se a una possible petició per poder rebatre els possibles arguments de la defensa.

A més, la fiscalia belga també vol saber en cas de ser extradits si les autoritats els prendrien declaració així que arribessin, qui és el jutge que instrueix la causa, si és el mateix que els jutjarà, si les parts tenen accés a tot el procediment i si l'Audiència Nacional és un tribunal ordinari. Per últim, han reclamat més detalls sobre les cinc ordres europees de detenció i entrega dictades el 3 de novembre. Per exemple, sobre les resolucions concretes aprovades pel Govern català que vulneren la legislació espanyola, més detalls sobre els presumptes delictes comesos pels cinc polítics catalans i els fites del procés independentista, com pot ser el referèndum de l'1-O.

Informació per a la vista

Notícies relacionades

La intenció de Lamela és enviar la informació com més aviat millor perquè la informació pugui ser utilitzada durant l'audiència que arrenca a les 14.00 hores a la seu del mastodòntic Palais de Justice, on s'ubica la Cambra del Consell. La vista serà a porta tancada i en neerlandès, l'idioma triat pels cinc polítics catalans per al procediment, que, segons ha informat la defensa, compareixeran junts. Els advocats al·legaran davant el jutge que els seus clients són perseguits a Espanya no per fets constitutius de delicte sinó per les seves idees polítiques.

Encara que el jutge podria prendre aquest mateix divendres una decisió, tampoc es descarta que s'agafi uns dies per avaluar el cas, i fins i tot que pogués demanar més informació a les parts donada l'excepcionalitat i sensibilitat del cas. En tot cas, un cop hi hagi decisió, tant la fiscalia com la defensa tindran un termini de 24 hores per recórrer-la.