EL POLS SOBIRANISTA

Lamela confirma les ordres de captura contra els exconsellers Serret i Comín

Els recorda que se'ls reclama no per defensar les seves idees sinó per participar "decisivament" en l'1-O per a l'escissió de Catalunya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

La magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha confirmat l'ordre europea de detenció i entrega (OEDE) contra els exconsellers de la Generalitat Meritxell Serret i Toni Comín, que continuen a Bèlgica amb l'expresident Carles Puigdemont, i explica que se'ls persegueix, no per defensar les seves idees, sinó per participar "decisivament" en la celebració d'un referèndum per a l'escissió de Catalunya.

La jutge rebutja el recurs interposat per la defensa dels dos exconsellers fugats contra la sentència del 3 de novembre per la qual dictava les ordres de detenció contra els cinc exmembres del Govern que no van anar a declarar com a investigats per la seva implicació en el procés independentista i els recorda que no poden declarar per videoconferència.

La titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 manté també la seva decisió de no permetre al seu lletrat presentar-se en les actuacions perquè els investigats es van sostreure de l'acció de la justícia, segons explica en la seva decisió. Insisteix que es troba en ignorat parador i diu que no han realitzat designació expressa d'advocats "per la qual cosa ni tan sols consta que el lletrat firmant dels escrits sobre els quals es decideix ostenti efectivament la defensa".

Respecte a les ordres de recerca i captura emeses, la magistrada precisa que "no se'ls persegueix ni per les seves idees ni per defensar la independència de Catalunya" sinó per intentar canviar al marge de les vies legals la forma de govern "per aconseguir a Espanya la secessió de Catalunya i la seva constitució en República independent".

"Per obtenir el seu propòsit van promoure i van utilitzar la força intimidatòria i violenta dels sectors independentistes de la població. Van cridar a la insurrecció i van contravenir frontalment la legalitat i l'ordenament constitucional espanyol", indica la magistrada instructora en la seva decisió d'aquest dilluns en què repeteix que els querellats van comptar amb "el suport i la col·laboració" de l'ANC i Òmnium Cultural.

La defensa dels dos exconsellers va al·legar en el seu recurs contra la sentència del 3 de novembre vulneració del dret al jutge imparcial per haver emès l'OEDE per més delictes dels que s'investigaven en un primer moment. Lamela, que va afegir prevaricació i desobediència als tres delictes inicials de rebel·lió, sedició i malversació, els respon que la Fiscalia en la seva querella es referia als cinc tipus delictius que es van recollir en les ordres de detenció entregades a les autoritats belgues.

Sense motivació política

Notícies relacionades

En el seu recurs, la defensa dels exresponsables d'Agricultura i Salut del Govern català invocava, entre altres arguments, que els actes que se'ls imputen són actes parlamentaris protegits per la inviolabilitat i immunitat parlamentària i que es troben davant una persecució de caràcter polític; també qüestionava la competència de l'Audiència Nacional.

En relació amb aquest últim punt, la magistrada respon que ja es va declarar la competència d'aquest jutjat en la decisió d'admissió de la querella del 31 d'octubre i que la Sala Penal ja va dictar sentència confirmant-la: "Que els recurrents no estiguin d'acord amb aquesta motivació i amb la decisió adoptada, no significa que la resolució que es recorre no tingui motivació", precisa Lamela.