COMITÈ FEDERAL

Sánchez reclama que el 21-D converteixi el procés en "un mal record"

El líder del PSOE compara la "retòrica" dels dirigents secessionistes amb la del règim franquista

Iceta es proposa obrir "un tercer espai" en les eleccions davant "rupturistes" i "immobilistes"

undefined40478071 barcelona 09 10 2017  pol tica   acte pol tic del psc amb pe171111121443

undefined40478071 barcelona 09 10 2017 pol tica acte pol tic del psc amb pe171111121443 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Un veí d’Alcalá de Henares, on els socialistes van celebrar un plàcid comitè federal, va veure passar ahir a mig matí Susana Díaz. «¡Susana, posa ordre!», va dir. 

«No, està tot ordenao, està tot ordenao», va contestar la presidenta d’Andalusia, tradicional adversària de Pedro Sánchez. 

Una escena d’aquesta mena hauria sigut impensable fa només uns mesos, quan la divisió interna al PSOE va arribar a cotes mai vistes en els últims anys. Però la inapel·lable victòria de Sánchez davant Díaz el maig passat, i sobretot la posició del secretari general en la crisi territorial, han contribuït a reconduir la situació. Encara que les suspicàcies es mantenen, hi ha tancament de files en el suport socialista al Govern en el seu recurs a l’article 155 de la Constitució. Una vegada fixada aquesta posició, Sánchez vol ara marcar perfil propi, més encara a les portes de les eleccions catalanes del 21 de desembre, cosa que es va esforçar a fer durant el seu llarg discurs, en què va acusar Mariano Rajoy de deixar en herència «un llegat de cendres». 

Una «Espanya diversa»

Notícies relacionades

El secretari general del PSOE va deixar primer clar que mantenia el seu suport a la suspensió de competències catalanes i la destitució del Govern de la Generalitat com a única «resposta» possible després de la declaració d’independència. Després va dir: «Alguna cosa falla quan la cohesió i la solidaritat entre territoris salten pels aires, enmig de la desídia del Govern que va veure créixer el desafiament secessionista i no va fer res per evitar-ho. Un Govern que quan va poder recolzar, construir, proposar i raonar, va preferir enfrontar, destruir, callar i dividir. Aquest és el llegat de cendres de la dreta».

Durant una intervenció plena de referències a la idea d’una Espanya «diversa», Sánchez també va atacar Podem per la seva presumpta proximitat a les tesis secessionistes, però sobretot es va centrar en l’independentisme. «Veient passejar [Carles] Puigdemont per Brussel·les, penso que l’únic que han aconseguit els independentistes és desconnectar de la realitat», va dir el líder socialista, que també va comparar el vocabulari del secessionisme català amb el del règim franquista. «Una de les pitjors herències del franquisme va ser intentar arrabassar a l’esquerra el dret a invocar el nom d’Espanya. Van omplir aquell concepte de símbols del que significa ser bon espanyol. Recorda molt la retòrica que fan servir els que diferencien entre catalans de primera i de segona», va sostenir. Davant d’aquestes tesis, Sánchez va animar que els comicis serveixin per convertir el procés en un «mal record».