Eleccions 21-D

Sectors de l'independentisme llancen una recollida de firmes per a una llista unitària

Dues iniciatives ciutadanes s'uneixen per presentar la Llista unitària 1 d'octubre, amb l'objectiu de formar una agrupació d'electors per la república i contra el 155

llista

llista

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Sectors de l'independentisme han presentat aquest divendres una proposta d'agrupació d'electors per poder concórrer a les eleccions del 21-D des d'una candidatura única independentista. Sota el nom de Llista unitària 1 d'octubre, les dues plataformes ciutadanes que advocaven per una candidatura única independentista, llistaunitaria.cat i respublica.cat, s'han unit i han anunciat l'inici d'una campanya de recollida de firmes per poder presentar-se als comicis.

La llei de partits exigeix un mínim de 55.000 firmes per poder concórrer a les eleccions sota la fórmula de l'agrupació d'electors i superar aquesta barrera és l'objectiu que des de Llista unitària 1 d'octubre s'han imposat. La iniciativa compta amb forta representació de sectors de l'ANC, com un dels seus fundadors, Pere Pugès, o el que fins al 2014 va formar part del secretariat, Antonio Morral. Fins al punt que en la presentació han anunciat que el president de l'entitat, Jordi Sànchez, els ha dirigit una missiva des de la presó amb el seu suport explícit a aquesta llista. No obstant, l'ANC se n'ha desmarcat i ha assenyalat que el suport de Sànchez és "a títol personal".

El seu primer objectiu serà convertir les més de 430.000 adhesions que han aconseguit a través de la pàgina web llistaunitaria.cat en col·laboradors per tot el territori que s'encarreguin de recollir les firmes en paper per poder presentar-les abans del 17 de novembre a la Junta Electoral, data en què s'esgota el termini per presentar agrupacions d'electors. La manifestació de dissabte, dia 11, en favor de la "llibertat dels presos polítics" esperen que sigui un dels grans escenaris per aconseguir-les.

Aquesta iniciativa ha emplaçat els partits independentistes, així com aquells polítics que "no s'han mostrat equidistants davant el cop d'Estat del 155", a donar una resposta "clara, contundent i compartida" davant les eleccions del 21 de desembre i renunciar a les seves candidatures particulars per sumar-se a una de conjunta, segons ha afirmat Antoni Morral. De fet, els tres punts fonamentals amb què busquen concórrer als comicis són la sortida dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional destacats a Catalunya, la llibertat dels presos i l'inici del procés constituent.

Sense consentiment de Puigdemont

Els organitzadors han declarat que "no treballen amb el consentiment explícit" de l'expresident Carles Puigdemont, però que, després de les seves declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio des de Brussel·les en què clarament advocava per una candidatura única de l'independentisme, estan convençuts que la recolzarà. "No hem d'obligar a escollir la societat catalana entre a quins presos polítics votarà i a quins no per anar en llistes separades", ha declarat Morral.

Notícies relacionades

Una llista en què advoquen per incloure tot el Govern cessat, tant els exconsellers que són a la presó com els que segueixen a Brussel·les, Puigdemont i els Jordis. "Hem de plantejar unes eleccions entre dos blocs: el que aposta per la república i el que està pel 155", ha afirmat Aurora Madaula, una altra de les impulsores. 

Davant les dificultats que una hipotètica candidatura d'aquest tipus afrontaria al presentar-se a les eleccions, ja que no comptaria, entre altres, amb finançament públic ni espais electorals als mitjans públics, els organitzadors han afirmat que "el moment excepcional requereix una candidatura excepcional" i que "la publicitat ja la faran els mitjans, que es veuran obligats a parlar de la força de la gent".