L'AMBIENT DAVANT EL TRIBUNAL

Quatre i els d'Afinsa

Els afectats per l'estafa filatèlica copen la protesta davant el Suprem mentre que els ultres a penes es deixen veure

undefined40872171 madrid 09 11 2017 politica esteladas en el supremo en apoyo 171109132214

undefined40872171 madrid 09 11 2017 politica esteladas en el supremo en apoyo 171109132214 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Mentre el Suprem interrogava aquest dijous Carme Forcadell i els cinc exmembres de la Mesa del Parlament, acusats de rebel·lió, sedició i malversació de cabals públics al facilitar els debats que van culminar amb la declaració unilateral d'independència, els crits que més s'escoltaven a les portes del tribunal no al·ludien a la llibertat del poble català. Tampoc a la inalterable unitat d'Espanya. Els crits més forts, gairebé els únics, tenien a veure amb un conflicte filatèlic detectat fa més de 10 anys.

La declaració dels dirigents polítics va coincidir amb La Almudena, dia festiu a Madrid. La data escollida era adequada perquè els ultradretans, que han tornat a sortir al carrer arran de la crisi territorial, i els partidaris a Madrid que Catalunya tingui dret a independitzar-se, que solen convocar actes a la capital d'Espanya, es desplacessin fins aquí. Però molt pocs ho van fer. Menys que la setmana passada, quan Oriol Junqueras i set exconsellers van acabar a la presó, i amb moltes menys ganes que els afectats d'Afinsa i Fórum Filatélico, que van acabar copant la protesta. Era igual que el que passava a dins mo tingués res a veure amb l'estafa piramidal, encara sense sentència, a més de 400.000 persones. Els afectats se senten maltractats per tots els poders (executiu, legislatiu, judicial i mediàtic), així que aprofiten totes les oportunitats per traslladar les seves reivindicacions.

Cada vegada que s'encenia una càmera, entraven al pla. Si Albano-Dante Fachín, exsecretari general de Podem, denunciava que “la ciutadania” estava sent “apallissada als carrers”, els afectats de Fórum i Afinsa es col·locaven darrere cridant “¡Fórum, Afinsa, justícia i solució!”. Si la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, incidia en el “precedent horrorós” que havia supoat l'ingrés a la presó dels exmembres del Govern, allà hi havia els afectats de Fórum i Afinsa amb les seves pancartes. I mentre Gabriela Serra, exdiputada de la CUP, qualificava d'“absolutament ridícul i indescriptible que es vulgui jutjar una presidenta d'un Parlament democràticament elegit”, el que s'escoltava de fons eren els càntics dels afectats de Fórum i Afinsa. La comitiva de suport a Forcadell i la resta d'exmembres de la Mesa del Parlament confia que no entrin a la presó.

Amb menys pompa

La comitiva de suport als acusats, formada per un centenar de persones entre dirigents i representants de base, no sabia com encaixar del tot la situació. Un jove va intentar riure's de les víctimes de l'estafa filatèlica. Una dona va treure una estelada, va dir “ja està bé” i va demanar amb amabilitat que deixessin de “fer tant soroll”. No va tenir cap èxit. Els afectats de Fórum i Afinsa eren menys, però estaven moltíssim més mobilitzats. Més que els independentistes i més que els ultres, que només es van deixar veure al principi, a l'entrar Forcadell al tribunal, moment que van aprofitar per exhibir els seus banderes d'Espanya i traslladar la següent reflexió: “¡A la garjola, fills de puta!”.

Però els que recolzaven els acusats (un seguici amb menys pompa que la setmana passada, al faltar, per exemple, Artur Mas, Joan Tardà i Gabriel Rufián) confiaven que aquesta vegada no hi hagués presó incondicional. Primer, perquè es tractava del Suprem. I després, perquè Forcadell, a diferència del que van fer els exmembres del Govern davant l'Audiència Nacional, sí que va respondre a les preguntes de la Fiscalia.

Els ultres, en qualsevol cas, van ser desallotjats amb  rapidesa per la Policia Nacional. Algun d'ells va tornar a acostar-se als dirigents independentistes, travessant les tanques de seguretat amb la rojigualda, però quan la desplegava i llançava visques a la “unitat nacional”, era expulsat. Els agents, en canvi, van permetre que els afectats de Fórum i Afinsa es moguessin al seu aire, no com fa set dies, quan no van poder accedir a l'Audiència Nacional i van haver d'acontentar-se amb ser entrevistats per un equip d'una televisió finlandesa, la redactora de la qual va creure en un primer moment que eren independentistes catalans.

No ho entenc…”, va dir la redactora quan li van explicar que ells, en realitat, havien patit un delicte del qual pocs se'n recorden, i naturalment no a Finlàndia.

Notícies relacionades

“Sí, sí que ho entens. El que passa és que no t'interessa gravar-nos. I si ens graves, després ens esborres”, li va dir una dona.

Aquest dijous, les víctimes de l'estafa filatèlica van ser inesborrables. Hi ha qui sosté que la crisi territorial està traient a la llum totes les presumptes carències d'Espanya. Com a mínim, ha ajudat que el cas de Fórum i Afinsa, encara que només sigui com a soroll de fons, torni a les pantalles.  “¡Hem sortit de ple a Telecinco!”, va dir a mig matí un afectat. Somreia.