ELS EFECTES DE L'ATUR LABORAL A CATALUNYA

Alta velocitat, poca vigilància

Més de 150.000 usuaris del tren s'han vist afectats pels nombrosos talls de vies en tot Catalunya

Interior considera que l'actuació dels Mossos durant el dia de la vaga ha sigut "proporcionada"

zentauroepp40861797 girona   huelga general    estaci  ave girona 8 11 2017 foto171108140650

zentauroepp40861797 girona huelga general estaci ave girona 8 11 2017 foto171108140650

2
Es llegeix en minuts
ÓSCAR HERNÁNDEZ / BEATRIZ PÉREZ

Va costar horrors que l’alta velocitat arribés a Barcelona. I a Girona. Però com a bona infraestructura, ahir no podia quedar al marge d’una protesta que tenia la manifesta voluntat d’«aturar el país». Així va ser com centenars de persones, primer a l’estació gironina i després a la barcelonina de Sants, van decidir deixar bona part de Catalunya sense AVE. Segons Renfe, 150.000 usuaris del tren es van veure afectats per la invasió de vies a les dues terminals.

Els més matiners van ser els vaguistes de Girona, que a les vuit del matí van aparèixer a l’estació per evitar que l’alta velocitat passés d’aquell punt. Ja no es van moure d’allà fins més enllà de les deu de la nit per evitar que no circulés cap comboi. S’hi van arribar a congregar diversos milers de persones, en un ambient festiu en què cridava l’atenció l’escassa vigilància policial: només quatre agents dels Mossos a l’accés a l’estació i una desena de vigilants privats a l’interior. L’actuació de la policia catalana durant tot el dia, a judici del Ministeri de l’Interior, de qui ara depèn, va ser «proporcionada», informa Pilar Santos. 

Entre els manifestants, la farmacèutica Núria Méndez, que va explicar que la situació actual, «el que estan fent amb Catalunya», l’ha animat a protestar: «Això costarà (la independència), però ho hem d’intentar». Lídia Gómez, professora, subratllava la reivindicació «festiva i pacífica i descartava que la policia anés a desallotjar-los». Només calia fer un cop d’ull a les vies per combregar amb aquesta opinió. Massa gent per tota l’estació. 

Per la seva part, la terminal de Sants va ser ocupada a mitja tarda per desenes de persones que van aconseguir baixar a les vies i aturar l’activitat ferroviària. Es van produir alguns moments de tensió amb viatgers que criticaven els manifestants que no els permetessin tornar a casa. Finalment, poc abans de les vuit del vespre, es va anunciar per megafonia el tancament de l’estació i es convidava a abandonar les andanes «ordenadament». Entre els assistents, el Ricard, de 34 anys, que va descartar apuntar-se a la manifestació de la plaça de la Catedral «perquè això és més útil i té més repercussió». L’Albert, de 29 anys, es mostrava convençut que ningú els desallotjaria. Malgrat els avisos, molt pocs van abandonar la seva posició a les vies, amb l’objectiu de quedar-s’hi fins que ja no pogués sortir cap altre AVE.     

Notícies relacionades

A l’exterior, mentrestant, s’amuntegaven efectius dels Mossos per evitar que la gent seguís entrant a la terminal. Es van produir forcejaments i alguns moments de tensió. A les 21.30 hores de la nit tocades, els manifestants van començar a abandonar les andanes.

Rodalies també va patir invasions de via, en menor grau, a les línies 1,3 i 4, així com en diferents punts de la línia del Vallès de Ferrocarrils. Dintre de la capital catalana, i amb serveis mínims, el bus i el metro van funcionar amb normalitat.