PROCEDIMENT JUDICIAL

El Suprem acabarà assumint totes les causes per rebel·lió

El jutge Llarena té carta blanca per sol·licitar tots els procediments, incloent-hi el de l'Audiència Nacional

Abans de prendre una decisió, el magistrat interrogarà Forcadell i la Mesa del Parlament aquest dijous

11021109

11021109 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El magistrat Pablo Llarena té carta blanca per assumir per a si mateix totes les causes obertes en diferents jutjats i a l'Audiència Nacional en relació amb el procés i el referèndum il·legal de l'1-O. Totes les que s'ocupin de fets que "presentin una naturalesa inescindible" respecte dels que ell mateix investiga arran de la querella per rebel·lió interposada per la fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i cinc membres de la Mesa de la Cambra catalana. Segons fonts jurídiques, això serà el que acabarà fent.

La interlocutòria d'admissió a tràmit d'aquesta querella ja preveia aquesta possibilitat i deixava en mans de l'instructor decidir si havia d'assumir la competència "d'aquelles altres causes penals actualment en tramitació que es puguin referir a fets inescincibles respecte dels que han sigut inicialment atribuïts als querellats".

A l'haver-se ocupat el Tribunal Suprem únicament dels aforats --tret de Joan Josep Nuet, únic membre de la mesa querellat que no forma part de la Diputació Permanent del Parlament, de manera que va perdre el seu fur-- es va interpretar que això es referia al procediment obert al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya respecte a la Mesa. Fins i tot, la causa oberta en aquest tribunal contra el Govern català s'acumularia a la causa oberta per la jutge Carmen Lamela per rebel·lió contra l'Executiu deposat.

Però les coses canvien i fonts jurídiques apunten que ara Llarena acabarà assumint no només la causa del TSJC, sinó també l'oberta per la magistrada a l'Audiència Nacional i la del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, en què ja s'ha aixecat el secret i la investigació es dona per finalitzada.

Abans Catalunya

Aquestes fonts entenen que previsiblement el magistrat començarà reclamant per a ell les causes obertes a Catalunya abans que la de l'Audiència Nacional per evitar qualsevol controvèrsia, ja que al tribunal madrileny hi ha diligències d'investigació pendents, com la informació bancària reclamada per la magistrada sobre els comptes de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.

La Sala Penal de l'Audiència va recolzar aquest dimarts aquesta indagació, igual que la competència de l'Audiència per investigar el que va passar els dies 20 i 21 de setembre a Barcelona, en què una concentració va obstaculitzar la tasca de la comissió judicial enviada a escorcollar la seu de la Conselleria d'Economia per l'operació Anubis

També està en mans de la Sala Penal el recurs presentat pels presidents de les dues entitats sobiranistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart contra el seu ingrés a la presó el 16 d'octubre passat. De moment, només se sap que seguiran recolosos, però encara no es coneixen els seus arguments. 

I l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i altres membres del Govern cessat van recórrer el seu ingrés d'empresonament davant la jutge Lamela, que encara s'ha de pronunciar. 

Notícies relacionades

És per això que les fonts consultades consideren que, encara que el magistrat pot sol·licitar que esa causa s'acumuli a la instruïda per ell al Suprem, esperarà fins més endavant per fer-ho.

En qualsevol cas, si els empresonats concorren a les eleccions del 21 de desembre i resulten elegits, com sembla més que probable, tornarien a ser diputats i per tant aforats, així que el tribunal que els correspondria també seria el Suprem.