"Tots a la presó"

La comitiva de suport als membres del Govern han donat per fet que acabaran en presó incondicional

Uns quants ultradretans han insultat els imputats a l'Audiència Nacional davant un fort desplegament policial

zentauroepp40785555 madrid 02 11 2017 declaraci n de mienbros del govern destitu171102105719

zentauroepp40785555 madrid 02 11 2017 declaraci n de mienbros del govern destitu171102105719 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els membres del Govern han arribat en tres tandes. El primer ho ha fet sense fer soroll, els segons han rebut aplaudiments i insults i el tercer ha sigut ignorat pels seus. En aquesta històrica sessió de declaracions a l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem (20 imputats entre el Govern i la Mesa del Parlament, amb Carles Puigdemont i quatre consellers negant-se a comparèixer), el més matiner ha sigut Oriol Junqueras, que ha aparegut a les 8.05, massa d'hora tant per a les comitives de suport com per als petits grups amb banderes d'Espanya altament especialitzats en l'insult a dirigents independentistes. Per ser una jornada sense precedents, això ha tingut escassa èpica: un senyor acusat de rebel·lió, sedició i malversació de fons recorre a peu uns quants metres i entra per una porta.

El mateix ha fet el gruix dels membres del Govern, però han arribat en grup i molt més tard, a les 8.45, donant temps a tothom a ocupar els seus llocs. Hi havia Artur Mas, davant l'Audiència Nacional, a escassa distància de l'enorme bandera espanyola de la plaça de Colón (294 metres, 35 quilos), aplaudint i cridant “¡no esteu sols!”, juntament amb desenes de representants del PDECat. I allà, també, hi havia un grup d'ultradretans. Eren pocs, però eren sorollosos. El més suau que li han dit a Raül RomevaJordi Turull i Josep Rull, entre altres coses, ha sigut “¡venuts, que sou uns venuts!”.

Els dos col·lectius, els dirigents independentistes i els virulentament contraris a la independència de Catalunya, amb prou feines han tingut contacte gràcies a l'ampli dispositiu policial, però hi ha una cosa en la qual s'han mostrat d'acord. Que els imputats acabarien a la presó. “Aniran tots a la presó”, ha dit en veu baixa, gairebé com si fos un secret, una important dirigent de l'antiga Convergència a tres dels seus col·laboradors mentre veia passar els consellers.

Pels dirigents secessionistes, la presó incondicional suposava una prova més que a Espanya no hi ha separació de poders, que aquest, com va dir el mateix Puigdemont a través d'un comunicat difós dimecres des de Brussel·les, és un “judici polític”. Hi ha fonts jurídiques que assenyalen, en canvi, que l'inesperat viatge de l'expresident a la capital belga fa més probable que els imputats que sí que han anat a declarar vagin a la presó de forma preventiva. El “risc de fuga” hauria quedat acreditat.

La soledat de Santi Vila

Pero no tots tenien les mateixes possibilitats d'acabar entre reixes, anticipaven en la comitiva a primera hora del matí. Santiago Vila, continuaven, podia quedar lliure, perquè va dimitir un dia abans de la DUI, desmarcant-se així d'aquesta iniciativa. L'antic conseller d'Empresa s'ha postulat com a aspirant del PDECat a la presidència de la Generalitat en les eleccions del 21 de desembre vinent, convocades per Mariano Rajoy via article 155 de la Constitució, però si la seva candidatura es votés només entre els integrants del seguici de suport als imputats, el seu recorregut seria nul. A diferència de la resta, Vila, que també ha triat un advocat diferent del dels altres exmembres del Govern, no ha rebut ni un sol aplaudiment per part dels companys de partit.

Mentrestant, davant el Tribunal Suprem, que ha ajornat les compareixences de Carme Forcadell i els altres cinc membres de la Mesa del Parlament al 9 de novembre i els ha imposat vigilància policial, la distància entre els que insultaven i els que recolzaven era menor. Hi ha hagut més tensió. Un home d'uns 50 anys estava gairebé en trànsit, convertint en un mantra les paraules “pocavergonyes” i “fills de puta”. Pero la Policia Nacional separava els uns dels altres. Fins i tot hi ha hagut moments còmics.

“¡Que se'n vagin, que se'n vagin!”, cridaven diversos manifestants.

Notícies relacionades

Germà Bel, diputat de Junts pel Sí, se'ls ha mirat amb sorna i ha dit: “¡Què més voldríem! Això és just el que volem: anar-nos-en”.