EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont, en parador desconegut

En les seves primeres 48 hores en Bruselas només se l'ha vist en tres punts de la capital belga: el barri europeu, la plaça de Luxembourg i la seu de l'Aliança Lliure Europea

zentauroepp40772917 els periodistes esperen fora de les oficines de l advocat fl171101200810

zentauroepp40772917 els periodistes esperen fora de les oficines de l advocat fl171101200810 / REUTERS Yves Herman

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

¿On és Carles Puigdemont? És la pregunta que es fan desenes de periodistes a Brussel·les. Se suposa que el president de la Generalitat deposat segueix a la capital de Bèlgica, segons va explicar ahir el seu advocat belga, Paul Bekaert, amb qui està «en contacte telefònic», però ahir ja va pagar el compte de l’hotel Chambord, on es va allotjar inicialment juntament amb alguns dels consellers cessats que l’acompanyen en el seu periple, i és en un lloc «discret i segur», lluny dels focus de la premsa, afegeixen fonts del seu entorn sense donar pistes sobre la seva nova ubicació. Secretisme absolut, per tant, a escasses hores d’una cita amb l’Audiència Nacional a la qual no pensa assistir, segons Bekaert.

Tal com va avançar EL PERIÓDICO dilluns passat, Puigdemont va arribar a la capital belga acompanyat de cinc consellers deposats procedents tots de Marsella, a on es van traslladar en cotxe i des d’on van partir rumb a la capital comunitària en avió. Ningú ha confirmat ni a quina hora van aterrar dilluns ni què van fer en aquelles primeres hores més enllà de prendre contacte amb Bekaert. Almenys, fins que l’assistent de l’eurodiputat del PDECat Ramon Tremosa en va donar la primera pista. «Acabem de sopar amb el president Carles Puigdemont i el Govern per preparar la roda de premsa de demà», anunciava dilluns a la nit. Va ser la primera confirmació oficial que efectivament el ja president destituït era a la capital belga.

La convocatòria als mitjans de comunicació a la roda de premsa no va arribar fins l’endemà. Dimarts, cap a dos quarts d’onze del matí, a través de les xarxes socials, i al migdia per correu electrònic. Abans d’aquesta cita, que va generar un interès inusitat entre la premsa internacional, Puigdemont va passar per la seu de l’Aliança Lliure Europea, casualment ubicada al costat de l’hotel Chambord, que aglutina formacions polítiques com ERC, el Plaid Cymru de Gal·les, l’SNP escocès, la N-VA de Flandes o EH Bildu.

Ni una agulla

Des d’allà va agafar un taxi fins a la seu del Club de Premsa, ubicat en ple barri comunitari i davant de la seu del Consell Europeu, on l’esperaven més de dos centenars de periodistes, càmeres i fotògrafs. No hi cabia ni una agulla i diversos agents de seguretat van haver d’obrir-li pas per entrar i sortir d’una sala massa petita per a tanta expectació. 

A fora, algunes desenes de partidaris i detractors amb banderes catalanes, espanyoles i europees el van escridassar i el van aclamar. Puigdemont hi va ser poc més d’una hora. Al voltant de les dues del migdia pujava novament en un taxi i es perdia entre els carrers del barri comunitari de la capital belga.

La pista següent de la seva presència arribava a mitja tarda des de la plaça de Luxembourg, situada al davant de la seu del Parlament Europeu, on se’l va veure passejant i on alguns mitjans estrangers van aconseguir llançar-li encara alguna pregunta més. Fins dimarts a la nit no va tornar a reaparèixer en públic sortint del seu hotel. Poc després de les vuit la delegació catalana demanava dos taxis. La confusió es va apoderar de molts mitjans de comunicació que van situar Puigdemont de camí cap a l’aeroport. Va ser una falsa alarma. Només tres consellers cessats van aterrar al Prat: Joaquim Forn, Dolors Bassa i Lluís Puig. La pista del president destituït es va perdre en la nit.

Notícies relacionades

Des d’aleshores, el seu parador és desconegut, encara que els rumors sobre els seus plans (filtracions interessades, segons el seu entorn), per al disgust del seu advocat, no han cessat d’obrir portades i noticiaris. «Ahir a la nit [pel dimarts] va assegurar que el seu client anava de camí a Barcelona quan estava sopant a Brussel·les. Avui [per aquest dimecres] s’han estès rumors apuntant a una conferència de premsa a Gant, a Tielt. No hi ha res», es queixava el lletrat Bekaert al canal VRT.

La realitat és que des de dimarts a la tarda ningú l’ha aconseguit ni gravar ni fotografiar a Brussel·les. La seva presència segueix envoltada del misteri més absolut i la pregunta segueix sense resposta. ¿On és Puigdemont?