TENSIÓ AL CARRER

Tres agredits durant una manifestació unionista que acaba encapçalada per uns 200 radicals

Un nucli de radicals que han acabat controlant una manifestació trenquen vidres a Catalunya Ràdio i agredeixen tres persones, una de les quals els ha cridat 'Llibertat'

zentauroepp40710141 27 10 2017 unionistes en delegacion gobierno foto eli pons171027222741 / ELISENDA PONS

zentauroepp40710141 27 10 2017 unionistes en delegacion gobierno foto eli pons171027222741
zentauroepp40708584 catalunya radio171027203103

/

5
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

Un grup de manifestants defensors de la unitat d'Espanya han recorregut durant tres hores el centre de Barcelona, sense aconseguir el seu objectiu d'anar fins a la prefectura de policia de la Via Laietana. La marxa, que ha arribat a sumar 400 persones segons fonts dels Mossos, ha sigut bloquejada pels Mossos a l'alçada del carrer de Mallorca i ha acabat finalment a la plaça d'Espanya. Durant el seu recorregut, s'han produït almenys tres incidents; a la seu de de Catalunya Ràdio, a prop de la plaça de Francesc Macià, on han trencat vidres i bloquejat la sortida de l'emissora, segons ha explicat en el seu perfil de Twitter el director de la ràdio pública catalana, Saül Gordillo.

Els protagonistes de la violenta manifestació s'havien concentrat al voltant de les sis de la tarda a la plaça d'Artós de Barcelona, lloc on s'acostuma a reunir un col·lectiu habitual en circumstàncies com els partits de la selecció espanyola, i han iniciat una marxa per la Via Augusta cap al centre de la capital catalana. A  les 20.30 hores tocades, després dels incidents a Catalunya Ràdio, han baixat per la Diagonal amb banderes espanyoles i catalanes al crit de "Visca Espanya", "Visca Catalunya" i "Jo soc espanyol". També han cridat "Puigdemont a prisión". A mesura que el grup ha avançat per l'avinguda s'hi han afegit més manifestants: una barreja heterogènia de joves de la zona alta (encapçalava la marxa un Audi tot terreny de gamma alta), gent gran i un nucli d'aspecte ultra, a qui inicialment a la capçalera de la manifestació se'ls demanava que no mostressin cap bandera que no fos la catalana o la constitucional.  

Les persones que encapçalaven la manifestació han anunciat pels megàfons que tenien la intenció d'arribar fins a la prefectura de policia de la Via Laietana. "Ens estan esperant. Tranquils, això d'avui només és un escalfament. Catalunya és nostra". En diversos moments s'ha cridat el lema 'Els carrers seran sempre nostres'. 

Els Mossos d'Esquadra han seguit de prop el recorregut d'aquesta manifestació perquè no arribés als voltants de la plaça de Sant Jaume, on milers de persones han celebrat la independència unilateral declarada pel Parlament de Catalunya. Al carrer de Còrsega han format un primer cordó per impedir que la manifestació baixés pel passeig de Gràcia. Ha sigut superat pels manifestants sense que els Mossos repliquessin, més que amb algun cop de porra quan el cotxe ha intentat travessar el cordó sense aturar-se. Un segon cordó al carrer de Mallorca sí que ha sigut efectiu. 

Allà han començat els primers incidents. Un grup de radicals han agafat el control, prenent fins i tot a la força el megàfon a un dels que encapçalaven la marxa, que ha patit un tall a la mà. Algunes desenes d'ultres han perseguit durant uns 100 metres i han pegat a dos joves, sense que els antiavalots que seguien la marxa hi intervinguessin. Després de ser retirats en ambulància, i malgrat que un d'ells sagnava per l'orella arran de l'agressió, els Mossos han informat que havien patit contusions i ferides lleus. Segons diversos testimonis, els joves formaven part d'un petit grup algunes components del qual han mostrat el cul als manifestants, els han ensenyat el dit del mig i els han cridat 'feu fàstic'. Un dels dos ferits, segons altres testimonis, ha rebut cops per portar una samarreta amb simbologia comunista. Diversos manifestants han intentat parar l'agressió mentre retreien la seva actitud als agredits.

Part dels manifestants s'han dissolt en aquell moment. Altres, cada vegada més exaltats, han marxat fins a la Delegació del Govern, on han aplaudit la Policia Nacional amb crits d''Esta es nuestra policia', 'No estáis solos' i en algun moment, d''A por ellos', i seguits a distància pels Mossos, que han anat tallant els carrers en direcció mar, han decidit acabar la manifestació a la plaça d'Espanya.

Notícies relacionades

En la marxa pel carrer de Mallorca, reduïts a un grup d'unes 200 persones, han anat aplaudint persones que mostraven banderes espanyoles des dels balcons. El tercer incident violent s'ha produït quan, al passar per davant d'un bar, els treballadors del local han sortit a la porta i han cridat 'Llibertat', amb les mans aixecades. Mentre algun manifestant intentava separar els dos bàndols, alguns dels violents han agredit els treballadors del bar, un dels quals ha resultat amb un trau al nas. 

En aquest cas, els Mossos, que seguien la marxa a uns 50 metres de distància, han arribat quan ja s'havia produït l'agressió, i han desplegat antiavalots sense arribar a carregar. La manifestació ha acabat a les onze de la nit tocades a la plaça d'Espanya.