EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

La comunitat educativa planta cara a "l'amenaça del 155"

Impulsa una mobilització en defensa del model i la immersió lingüística que se suma a la vaga dels estudiants

Alumnes i docents rebaten l'acusació d'"adoctrinament" feta per Albiol, a qui sospesen denunciar

img 20171024 113541

img 20171024 113541

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas

Les principals entitats que conformen la comunitat educativa catalana han convocat noves mobilitzacions per "blindar" el model educatiu de Catalunya i protegir-lo de les acusacions que ha encaixat les últimes setmanes, en què es qüestiona la tasca del professorat amb acusacions d'"adoctrinament i de fomentar l'odi contra Espanya". Estudiants professionals han exposat la seva voluntat de plantar cara davant una nova "amenaça", la del "fantasma" que comportaria l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i amb ella la probable intervenció del Departament d'Ensenyament.

Amb el lema 'No ens toqueu l'educació', el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, que engloba entitats d'estudiants, docents i famílies d'alumnes, ha impulsat concentracions davant els ajuntaments de totes les capitals de comarca aquest dimecres a les sis de la tarda. L'acció es complementa amb la convocatòria de vaga que han formalitzat col·lectius d'estudiants universitaris i de secundària contra l'aplicació de l'article 155 i per exigir la llibertat dels líders de l'ANC Òmnium CulturalJordi Sànchez Jordi Cuixartempresonats per la justícia.

Coral Latorre, representant del Sindicat d'Estudiants (que també convoca una aturada per a aquest dimecres), ha manifestat la seva voluntat que la vaga dels alumnes serveixi de "palanca" per consensuar-ne una de general, com a resposta a la intervenció del Govern del PP, al qual ha acusat de "posar sobre la taula l'ADN franquista". 

Model d'èxit

Des de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), Pilar Gargallo ha subratllat que s'està sospesant la possibilitat de presentar una demanda contra el líder del PPCXavier García Albiol, després que declarés que "a la majoria de centres públics catalans s'hi fomenta l'odi a Espanya". 

Notícies relacionades

Jaume Aguilar, també de la FMRPC, ha avançat la voluntat del col·lectiu pedagògic de mantenir-se alerta sobre una hipotètica aplicació d'aquesta normativa, per evitar "abusos" contra un model d'"èxit", especialment respecte a la immersió lingüística. 

En representació del sindicat USTEC·STEs, Ramon Font ha rebatut les acusacions d'adoctrinament provinent de les files populars, a les quals ha assenyalat de fer precisament el que atribueixen al professorat, ja que "han imposat la religió com a assignatura obligatòria".

El Síndic investigarà el pluralisme a les escoles per queixes dels dos bàndols

El <strong>síndic de Greuges, Rafael Ribó, </strong>ha obert una actuació d'ofici sobre el tractament que es fa als centres educatius de la situació política que es viu a Catalunya després de rebre queixes "en tots els sentits". Ribó s'ha referit tant a denúncies d'"una presumpta falta d'imparcialitat d'alguns centres educatius", com a protestes de docents en desacord amb el contingut de certes declaracions de càrrecs públics i informacions aparegudes en els mitjans de comunicació en què es qüestiona la falta de pluralisme a les aules.