Funció pública

Càstig per als funcionaris que incompleixin les disposicions de l'article 155

La proposta de Rajoy declara "nul·les de ple dret" les mesures que adoptin òrgans de la Generalitat si es consideren secessionistes

zentauroepp33586168 agencia tributaria catalunya171021174902

zentauroepp33586168 agencia tributaria catalunya171021174902 / FERRAN SENDRA

1
Es llegeix en minuts

El desplegament de l'article 155 de la Constitució que ha anunciat aquest dissabte Mariano Rajoy dedica un apartat als funcionaris i empleats públics per garantir-los que tindran seguretat jurídica si s'arriba a un xoc de legislacions entre l'estatal i la de la Generalitat. I,  al mateix temps, deixa molt clar que s'aplicaran sancions disciplinàries als empleats públics que no s'ajustin a les mesures del polèmic article. "L'incompliment de les mesures contingudes en el present Acord s'entendrà com a incompliment del deure de fidelitat a la Constitució i a l'Estatut, als efectes de les infraccions previstes en la normativa disciplinària estatal o autonòmica", assenyala el document.

A més, es fa constar que a aquestes sancions, que podran imposar el Govern espanyol o "els òrgans i autoritats que creï o designi a aquest efecte", se'ls podrà afegir l'actuació del ministeri fiscal "als efectes de la possible exigència de responsabilitat penal". 

Per contra, els actuals responsables de la Generalitat de Catalunya o d'organismes, ens i el seu sector públic empresarial, no podran actuar contra el seu personal per acatar les resolucions del Tribunal Constitucional i del Poder Judicial que han anul·lat les activitats relacionades amb el procés secessionista.

"Són nuls de ple dret i ineficaços, sense perjudici de la responsabilitat administrativa, penal o d'un altre ordre a què hi hagués lloc respecte a qui iniciï, tramiti o resolgui els expedients sancionadors", alerta.

Notícies relacionades

Tampoc tindrà validesa qualsevol publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya o al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya sense l'autorització o en contra de l'acordat pels òrgans o autoritats que designi el Govern de la Nació.

En l'exercici d'aquestes facultats determinarà la falta de vigència de la disposició normativa corresponent, així com de la falta de validesa i efectes de la resolució, acte o acord objecte de publicació.