EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

ERC planteja a Puigdemont un Govern de concentració

Els republicans advoquen per "ampliar i reforçar" l'Executiu davant el desafiament del 155

El pla buscaria captar perfils no només independentistes, però SÍ compromesos amb l'autogovern

zentauroepp40492761 barcelona 10 10 2017  pleno en el parlament donde el preside171011084501

zentauroepp40492761 barcelona 10 10 2017 pleno en el parlament donde el preside171011084501

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

«L’autogovern està sota atac i el Govern, assetjat». Aquesta és l’anàlisi sintètica que a ERC es fa de la situació actual, una vegada que el Govern de Mariano Rajoy va confirmar, dijous, que aplicarà l’article 155 de la Constitució. A falta de conèixer-ne els detalls, per als quals cal esperar al Consell de Ministres que s’ha de celebrar avui, dissabte, els republicans opinen que es troben «en la pitjor ofensiva contra l’autogovern català dels últims 40 anys». Un 'atac' conjuminat i aprovat per una mena de Govern de concentració espanyol a l’ombra, format pel PP, el PSOE i Ciutadans. I davant d’això, ERC creu que el que cal oposar, segons ha pogut saber aquest diari, és un altre Executiu, el català, també de concentració.

La idea ha sorgit de les bases republicanes que al llarg d’aquesta setmana s’han anat reunint en les seves assemblees territorials. La idea no seria incloure-hi el tercer partit independentista al Parlament, la CUP (bàsicament perquè PDECat i els anticapitalistes es provoquen mútuament urticària), sinó buscar personalitats de la societat civil catalana, més enllà dels estrictes límits de l’independentisme, però sempre sobiranistes, per traslladar una imatge d’unitat davant l’amenaça de l’Estat.

La proposta ha arribat, per capil·laritat, a la prefectura del partit, en concret a Oriol Junqueras, que la veu amb molt bons ulls. No en va és coherent amb la idea que ell persegueix des de fa anys d’ampliar la base del partit cap a totes les direccions ideològiques per atraure persones que, més enllà dels seus credos socials i econòmics, coincideixin en la defensa dels interessos i la sobirania de Catalunya.

«Punt i a part»

Segons fonts del partit, la qüestió, suscitada aquesta mateixa setmana, ja ha sigut traslladada de manera informal al president, Carles Puigdemont, que és qui té la potestat d’ampliar i reforçar, si ho considera necessari, aquest Govern. En les pròximes hores, i ja d’una manera més formal, fins i tot amb noms de possibles candidats damunt la taula, el vicepresident abordarà la qüestió amb el president.

Notícies relacionades

Amb la proposta, ERC vol que el Govern de la Generalitat respongui als missatges procedents de la trinxera antiindependentista que miren de desdramatitzar l’aplicació del 155. «No hi ha aplicacions suaus o dures –assenyala una veu–. Qualsevol mesura suposa un míssil a la línia de flotació de l’autogovern que defensem des del 1979», prossegueix per sentenciar: «La concreció d’aquestes accions per part del Govern central ni poden passar desapercebudes ni preses com una decisió més. Suposen un punt i a part».

Dos són els camps ideològics a batre, segons planeja ERC, a la recerca de notables que facin el pas per accedir a carteres que podrien tenir noms més simbòlics que no pas efectius, (per exemple, Drets Civils i Polítics). Un, de més obvi, és l’espai que ara ocupen comuns i Podem Catalunya, clarament defensor del dret a l’autodeterminació i oposat a les accions de l’Estat en l’1-O. Un altre és el del socialisme catalanista, que abans estava en el PSC i que ara està orfe o, en alguns casos, segueix en el partit.