TRIBUNALS

Una 'caixa b' d'1,5 milions va finançar la campanya d'Aguirre del 2011

La Guàrdia Civil suma noves proves sobre el finançament il·legal del PP de Madrid

jregue32799525 madrid  15 02 2016  esperanza aguirre  partido popular  que 170615104356

jregue32799525 madrid 15 02 2016 esperanza aguirre partido popular que 170615104356 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

Nous indicis de finançament il·legal del PP de Madrid en l'època d'Esperanza Aguirre. La Guàrdia Civil va entregar fa uns dies un informe a l'Audiència Nacional en què narra com el partit va utilitzar l'empresa de publicitat El Laboratorio de Almagro 36 per finançar despeses electorals de la campanya autonòmica del 2011 de forma irregular, mitjançant una "caixa b en diners en efectiu" que pujava a 1,546 milions d'euros "de procedència desconeguda". En un altre informe, ja va apuntar que la campanya del 2007 es va finançar amb una altra 'caixa b' d'1,014 milions.

En el marc de la investigació de la trama Púnica, es tracta d'una peça separada que analitza el finançament de les campanyes autonòmiques de Madrid del 2007 i el 2011 i de les generals del 2008 per part del PP de la comunitat. La Guàrdia Civil sosté que ha obtingut "nombrosos elements probatoris" que acrediten com els populars madrilenys haurien sufragat despeses electorals "recorrent a procediments aliens als legalment previstos, incloent-hi pagaments en efectiu de procedència desconeguda".

En la comptabilitat confiscada a l'exgerent del partit Beltrán Gutierrez, exposen els agents, apareixen pagaments de 1,209 milions d'euros al Laboratorio per la campanya autonòmica del 2011. No obstant, apunten, una gran part d'aquests pagaments es van fer des del compte de funcionament ordinari del PP madrileny, i no des d'un d'especial per a les eleccions com exigeix la llei. L'empresa, a més, va declarar a Hisenda 897.812,82 euros com a facturació al partit per despeses electorals, mentre que només va declarar 217.074,32 euros a la Cambra de Comptes de Madrid. La metodologia és "gairebé idèntica" a la utilitzada pels populars de la capital en altres comicis anteriors ja investigats.

Detinguts a la frontera

Pels investigadors, resulta "especialment significatiu" que només dos mesos després de les eleccions del 2011, Marcelino Luis Elosua i María Luisa Madariaga, els propietaris del Laboratorio, fossin detinguts a la frontera de la Jonquera amb 200.000 euros amagats al seu cotxe (tres paquets sota el seient amb bitllets de 50, 100, 200 i 500 euros).

La investigació va permetre determinar que els portaven per carretera des de Suïssa a Espanya. Els resguards bancaris aportats per la seva defensa van apuntar que els diners havien sigut extrets aquell mateix dia d'una sucursal a Lausana del banc suís Julios Bär, on havien sigut transferits des d'una societat ubicada a Panamà (habitual paradís fiscal).

Noves proves

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil avança que la informació confiscada als domicilis i seus de la companyia i els seus propietaris, dels quals farà un informe més detallat més endavant, estaria avalant les "hipòtesis sostingudes des d'un principi respecte a la possible participació d'aquesta empresa en l'encobriment de despeses de campanya" el 2011.

Així, han trobat factures emeses pel Laboratorio per a fins electorals el 2011 que ja superen tant les declarades a la Cambra de Comptes de Madrid com les pagades mitjançant el compte corrent per a despeses electorals del PP de la comunitat. També han trobat pagaments electorals abonats setmanes abans de la convocatòria de les eleccions o fraccionats, per pagar uns avançaments del període electoral. Així mateix, s'han trobat proves que apunten que l'empresa es va beneficiar en part d'un contracte públic dos mesos abans de les eleccions sense haver guanyat el concurs per adjudicar-se'l.