El PSOE denuncia el "diàleg trampós" de Puigdemont i demana al Govern que "recuperi la legalitat"

Els socialistes insisteixen que l'aplicació del 155 ha de ser "molt, molt limitada"

"No assumim la bilateralitat entre l'Estat i un pretendent a miniestat", diu Ábalos

undefined40599272 madrid 19 10 2017 politica  rueda de prensa del secretario d171019124934

undefined40599272 madrid 19 10 2017 politica rueda de prensa del secretario d171019124934 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La carta que ha enviat aquest dijous Carles Puigdemont a Mariano Rajoy, en què el president de la Generalitat comunica al Govern central que declararà la independència de Catalunya si aquest aplica l'article 155 de la Constitució, ha servit perquè el PSOE es reafirmi en la seva tesi que el diàleg, ara mateix, és "trampós" i, per tant, impossible. “¿De quin diàleg estem parlant? No es negocia la integritat territorial d'Espanya i no assumim la bilateralitat entre l'Estat i un pretendent a miniestat?”, ha dit el secretari d'Organització dels socialistes, José Luis Ábalos, que també ha demanat a l'Executiu que “recuperi la legalitat, la convivència i l'autogovern de Catalunya”.  

El PP i el PSOE continuen de la mà en la crisi territorial. Els equips del Govern i els socialistes s'han reunit aquest dijous per tancar les mesures que comportarà la possible aplicació, per primera vegada en democràcia, del 155, un precepte amb el qual, si no hi ha canvis, se suspendran competències de Catalunya, començant pels Mossos i les finances.

El partit de Pedro Sánchez, de viatge a Brussel·les, defensa una aplicació com menys invasiva millor, que serveixi, com va publicar aquest diari dimarts, per convocar a Catalunya eleccions autonòmiques, no constituents, com més aviat millor. “La intervenció ha de ser molt, molt limitada”, ha explicat el secretari d'Organització del PSOE, partidari que aquest dissabte, quan el Consell de Ministres es reuneixi per activar l'article 155, “estigui clar quines seran les mesures”.

Sense presses en el procediment

És a dir, el model d'intervenció es concretarà d'aquí dos dies, encara que l'aplicació de les iniciatives es pot fer de manera progressiva. En qualsevol cas, l'aprovació per part del Govern no implica l'aplicació del 155, perquè el decret del Consell de Ministres haurà de ser aprovat després pel Senat, primer en comissió i després en ple, un tràmit que pot durar setmanes. Rajoy i Sánchez no volen córrer per donar marge a Puigdemont a recular.

Notícies relacionades

“Entenem que la resposta de Puigdemont no ha contestat una vegada més a la pregunta que se li va fer sobre el que va passar al Parlament. Ha sigut poc clar, una vegada més. Però algunes qüestions ens han quedat clares. Una, que proposen un diàleg, però sempre sobre la desconnexió d'Espanya, apel·lant a un referèndum sense garanties ni controls, d'acord amb una llei declarada inconstitucional. Dues, s'afirma que a Espanya hi ha una repressió política. I tercera, amenaça amb votar al Parlament la independència”, ha continuat Ábalos.  

“No podem acceptar l'existència de repressió a Espanya i a Catalunya. Espanya és una democràcia consolidada, on existeix la separació de poders. Volem denunciar la tramposa oferta de Puigdemont. El diàleg no és tal. L'únic que s'avé a negociar és el marc de les condicions de la separació de Catalunya”, ha conclòs el número tres del PSOE.