'ESCRACHE' DE L'EXTREMA DRETA

Oltra denunciarà la intimidació ultra i demana que ningú col·loqui dianes per als feixistes

El Govern valencià anuncia que també presentarà una querella per "delictes d'odi i alteració de l'ordre públic"

zentauroepp40598401 valencia 19 10 2017 pol tica  m nica oltra  la vicepresident171019104851

zentauroepp40598401 valencia 19 10 2017 pol tica m nica oltra la vicepresident171019104851 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts

Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, ha anunciat aquest dijous que presentarà una denúncia contra el grup ultradretà que dimecres a la nit van anar davant de casa seva amb màscares i una pancarta alabant la unitat d'Espanya però també ha demanat que cap partit col·loqui dianes perquè "els feixistes disparin". A més, Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, ha anunciat que ha instat l'Advocacia de la Generalitat a presentar "una denúncia per delictes d'odi i alteració de l'ordre públic".

"Presentaré una denúncia perquè són qüestions que no es poden tolerar. Ens hem de defensar amb les eines de l'estat de dret i en aquest cas això és un acte que no té res a veure amb la llibertat d'expressió ni amb la reunió pacífica, és un acte intimidatori en què hi havia persones molt conegudes com José Luis Roberto, una persona perillosa, vinculada al feixisme a València des de fa molts anys amb unes connexions terribles no només ideològiques sinó d'una altra índole. Protegiré no només la meva família. Totes les persones tenim dret a viure en llibertat i sense amenaces i intimidacions", ha assenyalat Oltra aquest matí a l'entrada a les Corts.

La vicepresidenta ha assegurat que li volien transmetre "un missatge molt clar, 'sabem on vius i per tant sabem on és la teva família', és un missatge intimidatori perquè sàpiga que ens poden fer mal". També ha explicat que ha aprofitat per "tematitzar" la situació amb els seus fills, que es trobaven a la vivenda, i explicar-los que "en democràcia a vegades hem de defensar la nostra llibertat". "No vull que els meus fills tinguin por i se n'han anat a col·legi amb el cap ben alt, que és el que els he dit, que la gent lliure anem pel carrer amb el cap ben alt", ha destacat.

Les dianes i els trets

Oltra ha demanat als partits "no contribuir a encoratjar el feixisme" i ha apuntat que "quan es fan determinades identificacions, quan es radicalitza el missatge o es denigra un partit col·locant-lo en una posició en la qual no està s'està col·locant una diana perquè el feixisme dispari". "Tothom ha de veure quina contribució ha fet perquè els feixistes campin al seu aire en aquesta ciutat o aquesta comunitat", ha dit.

Poc després, en la sessió de control, i arran d'una pregunta del diputat popular Jorge Bellver, Oltra ha demanat expressament al PP que "no siguin còmplices del feixisme, no posin la diana perquè altres disparin". Prèviament, en les declaracions davant els mitjans, Oltra ha recalcat que als feixistes "se'ls ha de posar fre perquè ahir em va tocar a mi però demà li pot tocar a qualsevol". "Si no frenem el feixisme al final s'apodera de tot i en la història hi ha exemples d'això. Hem de fer una reflexió col·lectiva i situar-nos en les llibertats i en la democràcia", ha recordat. 

Les reaccions polítiques

Notícies relacionades

Oltra ha agraït l'actuació de les forces de seguretat i el suport rebut per totes les forces polítiques, el Consell i el delegat de govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues. "Em va trucar de seguida i vam tenir una conversa molt edificant perquè vam arribar a la conclusió que no podíem ser tolerants amb els faixistes i que això és una qüestió dels demòcrates davant els que no són. Hem coincidit i això és positiu", ha explicat.

La sessió de control a les Corts ha començat amb la condemna dels fets per part d'Enric Morera, president de les Corts, i de Ximo Puig, president de la Generalitat, que ha afirmat que "el Consell no permetrà que un grapat de feixistes posi en risc la convivència, no consentirem ni el que va passar el 9 d'octubre ni els fets d'ahir, no permetrem que el feixisme torni al carrer a atemorir els que no pensen com ells, no són ningú, no representen ningú". Per la seva part, Isabel Bonig, presidenta del PPCV, ha apuntat que se sumen a la condemna però ha apuntat que "ni és llibertat d'expressió ara ni ho era abans". Antonio Estañ, síndic de Podem, ha dit que "com que condemnar el feixisme en aquesta cambra em sembla una obvietat condemnaré l'equidistància que aquests dies els permet campar al seu aire".