PREPARATIUS PER AL 155

Montoro crea una guardiola per gestionar el Pressupost de Catalunya

Hisenda obre un compte al Banc d'Espanya on dipositarà els diners de la comunitat autònoma

El conseller Oriol Junqueras serà substituït a Economia per un tècnic si s'aplica l'article 155

33226078 59

33226078 59 / Agustin CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d'Hisenda està fent nous passos per perfeccionar la intervenció per part de l'Estat dels comptes de la Generalitat de Catalunya davant l'eventualitat d'una possible aplicació de l'article 155 de la Constitució sobre l'administració catalana. El 'Butlletí Oficial de l'Estat' publica aquest dimecres una ordre ministerial per la qual Hisenda crea un compte al Banc d'Espanya en què el titular serà el mateix Ministeri i en què s'aniran dipositant cada mes les quantitats del sistema de finançament que corresponen a Catalunya.

A partir d'ara, Hisenda guardarà en aquest compte del Banc d'Espanya els fons assignats a Catalunya. Per atendre els pagaments a proveïdors i treballadors públics, Hisenda anirà fent transferències des d'aquest compte al Tresor i d'aquí a les entitats financeres encarregades d'atendre pagaments i nòmines. Abans que això, la Intervenció General de l'Estat haurà hagut de donar el vistiplau a cada ordre de pagament després que la Intervenció General de Catalunya hagi verificat que les quantitats no es destinaran a fins independentistes

A més, aquest nou instrument financer funcionarà a manera de guardiola per guardar-hi les quantitats que no hagin sigut aplicades al pagament de proveïdors i treballadors públics de la Generalitat cada mes. En el moment en què el Govern central consideri que la Generalitat ha tornat a la legalitat i aixequi la intervenció dels comptes catalans, Hisenda "instarà el tancament i cancel·lació del compte" i liquidarà el romanent a la comunitat autònoma de Catalunya, segons figura a l'ordre ministerial que publica el BOE.

Junqueras seria apartat

De passada, tota aquesta estructura servirà de bastida per al cas que el Govern activi les mesures de l'article 155 de la Constitució i vagi a una intervenció plena dels comptes autonòmics en què també passi a controlar els ingressos provinents dels impostos autonòmics de Catalunya. A més, la definitiva intervenció del Pressupost de la Generalitat implicaria que el Ministeri d'Hisenda assumiria la tasca de projectar i gestionar la pròrroga del pressupost autonòmic del 2017 al 2018, segons fonts del Govern.

Segons els plans dissenyats fins ara per l'Executiu espanyol, una hipotètica aplicació de l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autonomia financera de Catalunya inclouria la destitució del vicepresident, Oriol Junqueras, com a titular de la Conselleria d'Economia per una persona de “perfil tècnic”, que “entengui” de la gestió tributària. Des de l'Executiu es considera que el vicepresident català és el responsable de foragitar la inversió a Catalunya.

Segons els plans de l'Executiu, la intervenció plena dels comptes es mantindria fins que la legalitat constitucional fos restituïda a Catalunya, fins i to en el cas que el president Carles Puigdemont convoqui unes eleccions autonòmiques. En aquest cas, seria el Ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro qui controlaria tot el pressupost electoral i decidiria l'autorització dels pagaments durant la campanya.

Un pas més

En els plans del Govern sobre la intervenció de la Hisenda de Catalunya, s'hi inclou l'opció de seguir avançant en la línia ja inaugurada pel Govern central al setembre amb el control per part d'Hisenda dels pagaments de l'administració catalana i la posterior decisió d'avançar al setembre el tancament pressupostari de la comunitat autònoma, impedint així als seus responsables polítics contraure nous compromisos de despesa fins a finalitzar l'any.

Notícies relacionades

La decisió adoptada al setembre pel Ministeri d'Hisenda per controlar els pagaments de la Generalitat va afectar els ingressos que rep la comunitat provinents del sistema de finançament autonòmic (aproximadament, el 80% del total). Aquests fons, a partir d'ara, seran dipositats al compte obert per Hisenda al Banc d'Espanya.

Fer un pas més en aquest mecanisme implicaria -segons fonts oficials- estendre el control de pagaments també als ingressos provinents dels impostos propis de la comunitat autònoma, com els de transmissions patrimonials, successions, patrimoni i mediambientals. El control dels pagaments passaria així del 80% al 100% dels ingressos. Així, totes les obligacions de l'administració catalana serien ateses a partir del compte al Banc d'Espanya.