ACTUACIÓ POLICIAL

L'Ajuntament de Barcelona denuncia que les càrregues de l'1-O van tenir "caràcter sexista"

Un informe comptabilitza fins a dues agressions policials contra dones

El tinent d'alcalde diu que les crítiques contra Colau només busquen "atemorir"

zentauroepp40569479 madrid 17 10 2017 politica ione belarra  portavoz adjunta de171017141103

zentauroepp40569479 madrid 17 10 2017 politica ione belarra portavoz adjunta de171017141103 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
EP

El servei creat per l'Ajuntament de Barcelona per atendre els afectats per les càrregues policials de l'1 d'octubre ha elaborat un informe en què conclou que "la violència exercida" durant la jornada per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat "va tenir un marcat caràcter sexista", i en què aporta els testimonis de dues dones que afirmen haver sigut víctimes d'agressions sexuals.

"Diverses de les víctimes entrevistades van manifestar que els agents perseguien dones, per remarcar un tracte especialment vexatori contra elles i fins i tot un ús de la força encara més gran", assegura el citat informe que aquest dimarts ha presentat al Congrés el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens.

El consistori de la ciutat ha elaborat aquest informe preliminar d'acord amb els testimonis de 105 persones que s'han posat en contacte amb el Servei d'atenció a víctimes d'agressions policials de l'1 d'octubre, 38 de les quals han sigut ateses presencialment.

Dues agressions "de caràcter sexual"

D'aquestes 38 "atencions presencials", l'Ajuntament reporta en el seu informe 14 cops amb porra, 22 "estirades o empentes", 18 "cops de puny, bufetades o puntades", 3 "intimidacions verbals", 2 "ferides per bala de goma", i 2 "agressions de caràcter sexual".

En concret, Asens, que ha comparegut amb parlamentaris de Podem, En Comú, Compromís i PDeCAT, ha explicat que des del servei que han posat en marxa "han escoltat diversos testimonis denunciar tracte vexatori, tocaments de pits i altres parts del cos i expressions com 'puta'" per part dels agents que van intentar impedir el referèndum de l'1-O convocat per la Generalitat.

"Ens hem entrevistat amb dos d'aquestes dones i ens han explicat que hi ha més relat. D'aquestes dues dones en tenim el relat detallat", ha assegurat el tinent d'alcalde del consistori barceloní.

Així mateix, Asens ha anunciat que l'Ajuntament que dirigeix Ada Colau presentarà aquest informe al jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, que és el que s'està encarregant d'investigar les circumstàncies en què es van produir les actuacions policials de l'1-O, i també té la voluntat de presentar-se com a acusació popular "en aquells casos atesos que són especialment greus", perquè "aquests fets no quedin impunes".

La mateixa Colau ja va anunciar després de les càrregues policials que el seu consistori havia recollit testimonis de dones que havien patit agressions sexuals durant les càrregues policials; declaracions que van generar gran malestar al Ministeri de l'Interior, que les va trasllar a la Fiscalia, perquè investigués si podria haver incorregut en un delicte d'injúries.

Notícies relacionades

"Això no té cap fonament jurídic. Creiem que només té un objectiu, que és atemorir", ha assegurat Asens, per afegir que el que va fer Colau no té a veure amb injuriar sinó amb informar dels testimonis recollit per l'Ajuntament. "L'alcaldessa va traslladar el relat de les víctima", ha emfatitzat.

L'Ajuntament ha elaborat aquest informe en col·laboració amb el Centre per a la Defensa dels Drets Humans de Barcelona, Irídia, que al seu torn ha realitzat un altre informe amb altres organitzacions que van estar presents a manera d'observadors durant la consulta de l'1 d'octubre, i que es farà públic dijous.