EL POLS SOBIRANISTA

Junqueras serà apartat d'Economia si s'aplica l'article 155

El Govern central pilotarà la pròrroga del pressupost de la Generalitat si la intervé

"No hi pot haver Estat sense Hisenda pública", adverteix el ministre Cristóbal Montoro

2
Es llegeix en minuts

El Govern de Mariano Rajoy té preparada la seva estratègia per poder aplicar ràpidament l'article 155 de la Constitució sobre la Generalitat en el cas que el president Carles Puigdemont no expressi amb claredat aquest dijous abans de les 10 hores que no hi ha cap declaració unilateral d'independència (DUI) a Catalunya. Una de les peces clau en l'aplicació de l'article 155 sobre la Generalitat pretén ser la intervenció de la Hisenda catalana, que, segons els plans dissenyats fins ara pel Govern, inclouria la destitució del vicepresident, Oriol Junqueras, com a titular de la Conselleria d'Economia.

D'aquesta manera, la substitució d'alts càrrecs no es limitaria al president Puigdemont sinó que arribaria a altres membres del seu equip.

Un pas més

En els plans del Govern espanyol sobre la intervenció de la Hisenda de Catalunya, s'hi inclou l'opció de seguir avançant en la línia ja inaugurada pel Govern central al setembre amb el control per part d'Hisenda dels pagaments de l'Administració catalana i la posterior decisió d'avançar al setembre el tancament pressupostari de la comunitat autònoma, impedint així als seus responsables polítics contraure nous compromisos de despesa fins a finalitzar l'any.

La decisió adoptada al setembre pel Ministeri d'Hisenda per controlar els pagaments de la Generalitat afecta els ingressos que rep la comunitat provinents del sistema de finançament autonòmic (aproximadament, el 80% del total). A partir d'aquella decisió és Hisenda qui autoritza cadascun dels pagaments que fa la Generalitat, incloent-hi els de les nòmines dels funcionaris.

Fer un pas més en aquest mecanisme implicaria --segons fonts oficials-- estendre el control de pagaments també als ingressos provinents dels impostos propis de la comunitat autònoma, com ara els de transmissions patrimonials, successions, patrimoni i mediambientals. El control dels pagaments passaria així del 80% al 100% dels ingressos. Totes les obligacions de l'Administració catalana serien ateses pel Banc d'Espanya a través del dipòsit ja constituït pel Ministeri d'Hisenda amb els ingressos que li corresponen a Catalunya del seu sistema de finançament. 

A més, la definitiva intervenció del Pressupost de la Generalitat implicaria que el Ministeri d'Hisenda assumiria la tasca de projectar i gestionar la pròrroga del pressupost autonòmic del 2017 al 2018.

"No hi pot haver Estat sense Hisenda pública"

En un acte públic organitzat pel diari 'El Economista' per a la presentació d'un llibre sobre la història d'aquesta capçalera de la premsa econòmica, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha criticat que des del Govern català "s'està anant contra la recuperació econòmica i la creació d'ocupació" i que els polítics que governen a Catalunya estan "enganyant" els catalans i la resta d'Espanya sobre la hipotètica Catalunya independent que, a més de perdre l'estructura de grans empreses, "s'empobrirà i no tindrà la capacitat de recaptar".

Notícies relacionades

"No en té actualment", ha recordat Montoro en declaracions als periodistes abans de l'inici de l'acte públic. Segons el ministre, des de la Generalitat haurien d'explicar que "no poden fer un Estat sense una Hisenda pública", en al·lusió a la intervenció dels comptes catalans. 

Durant la seva intervenció pública, Montoro ha insistit que la situació política actual de Catalunya és "molt perjudicial" per a la continuïtat de la recuperació econòmica, constitueix una "amenaça" per a l'ocupació dels catalans, i si persisteix el desafiament independentista "s'empobrirà", i alhora ha assenyalat que "no es pot fer un Estat sense Hisenda pública". El ministre, però, ha evitat fer cap al·lusió a la hipotètica aplicació de l'article 155 sobre la Hisenda catalana.