El Govern insta Puigdemont a contestar amb un "sí o amb un no"

"La decisió depèn d'ell, ni de la CUP ni de l'ANC", subratlla la vicepresidenta, que convida el president català a participar en la reforma de la Constitució

zentauroepp40521841 madrid 13 10 2017 politica rueda de prensa posterior a la re171013140248

zentauroepp40521841 madrid 13 10 2017 politica rueda de prensa posterior a la re171013140248 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

"El Govern ha plantejat a Puigdemont una pregunta senzilla per acabar amb un problema complex", ha sentenciat aquest divendres Soraya Sáenz de Santamaría, en referència al requeriment que el president català ha de contestar abans de dilluns per aclarir si va declarar la independència. Ha sigut la vicepresidenta la que ha ofert la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i no el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, que ha excusat la seva presència per "motius personals", segons l'Executiu.

La mà dreta de Mariano Rajoy ha instat Carles Puigdemont a contestar amb un "sí o amb un no" sobre si va declarar la ruptura, i no amb una còpia o un text que es basi en el seu discurs davant el Parlament perquè va ser "clarament ambigu" i en aquesta situació es necessita "claredat". "Simplement ha de dir sí o no", ha insistit.

Així mateix, ha recordat que la decisió depèn exclusivament del president i no de la "CUP o l'ANC", entitats que estan pressionant el cap de l'Executiu català perquè contesti afirmativament al requeriment i aixequi la suspensió en què va deixar l'eventual DUI. "És a la seva mà evitar actuacions posteriors i té un marge ampli per evitar-ho", ha assenyalat.

L'article 155

Sáenz de Santamaría s'ha negat a detallar quines mesures, a l'empara de l'article 155, posarà en marxa l'Executiu si Puigdemont persisteix en la ruptura i passat el termini de vuit dies no "torna a l'ordre constitucional". 

Notícies relacionades

Això sí, ha allargat la mà, en diverses ocasions, al cap de l'Executiu català perquè participi en la comissió creada al Congrés per reformar la Constitució, ja que, segons l'opinió del Govern central, "res és immutable i de tot es pot parlar", si bé els canvis a la Carta Magna haurien de perseguir el "benestar" del conjunt de la població espanyola. 

En aquest context, la vicepresidenta ha culpat la Generalitat d'estar creant les condicions per sumir Catalunya en una "aguda desacceleració" econòmica que, segons ella, pateixen els "ciutadans i les empreses" catalanes.