ELS EFECTES DE L'1-O

El PSOE rebutja la "negociació" que demana Puigdemont per ser "il·legal"

Els socialistes, igual que el Govern, volen que el president aclareixi si hi ha hagut DUI

Sánchez es reuneix amb Rajoy i esperarà els passos del Govern per continuar amb el seu suport

undefined40493748 madrid 10 10 2017 politica rueda de prensa de  jose luis aba171011001542

undefined40493748 madrid 10 10 2017 politica rueda de prensa de jose luis aba171011001542 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

A última hora d’ahir, quan tots els partits ja havien fixat la seva posició sobre la intervenció de Carles Puig-demont al Parlament, José Luis Ábalos, secretari d’organització del PSOE, va admetre a Madrid la seva confusió sobre el que havia passat a Barcelona. «¿Hi ha declaració o no hi ha declaració? ¿Té el poder el president per declarar la independència? ¿Qui li ha conferit aquest poder? ¿En quin marc legal es produeix? És un debat absurd. Tant li fa que la declari o no la declari quan es fa sobre la base d’una cosa que és nul·la de ple dret. És evident que està intentant evitar les responsabilitats jurídiques. I això es corrobora quan els diputats que estan a favor de la independència es queden per subscriure un manifest que ja no diu exactament el que va dir el president», va explicar Ábalos.

Els socialistes tenien alguns dubtes sobre el «diàleg» que havia proposat Puigdemont, que en la seva compareixença va suspendre la declaració d’independència, però van considerar que l’actitud no era «franca» al llegir el document que després, sense passar pel Parlament, van firmar els representants de Junts pel Sí i la CUP. El text va més enllà de les paraules del president, al declarar la constitució de «la república catalana, com a Estat independent i sobirà».

«El manifest exigeix una negociació d’igual a igual amb l’Estat espanyol. Això no és una negociació. Per a nosaltres la negociació sempre és en el marc de la llei. No hi ha diàleg si no hi ha retorn a la legalitat», va continuar Ábalos poc després que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es reunís a la Moncloa amb el president del Govern, Mariano Rajoy. La trobada es va produir passades les deu de la nit, i els dos dirigents van arribar a un acord perquè l’Executiu requereixi Puigdemont que concreti si ha declarat o no la independència. A partir d’aquí, els socialistes decidiran si mantenen el seu suport al Govern. «Veurem què resol el Govern. I en funció d’això prendrem nosaltres una decisió», va dir el secretari d’organització del PSOE, que va exigir «claredat» al president.

Consell de Ministres

Rajoy reunirà el Consell de Ministres avui, a les nou del matí. L’executiva del PSOE començarà una hora després. El partit de Sánchez segueix sense voler anticipar la seva posició en 

Notícies relacionades

el cas  que el Govern activi, com sembla probable, l’article 155 de la Constitució, que li permetria suspendre competències a Catalunya. Tot i així, fonts de la direcció socialista donen per descomptat que tenen escàs marge i no poden anar molt més enllà del suport a Rajoy. 

«No sabem com interpretar ni com valorar exactament el que ha dit Puigdemont. Igual en aquesta indefinició s’amaga el verdader propòsit de la seva compareixença», va declarar Ábalos, entrant d’aquesta manera en certa contradicció amb el PSC, el primer secretari del qual, Miquel Iceta, va assegurar al Parlament que el president de la Generalitat no havia fet cap declaració d’independència. En aquest sentit, poc després, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, va escriure a Twitter sobre el discurs de Puigdemont: «Ha fet un gest de responsabilitat. No ha proclamat la independència. Ara, diàleg».