DIA DE LA COMUNITAT

Catalunya eclipsa i tensa el 9 d'Octubre valencià

La qüestió catalana acapara els focus i dilueix la reclamació valenciana de finançament més just

zentauroepp39102679 valencia 29 6 2017  pol tica  puig y oltra  dos a os de gobi170629183634

zentauroepp39102679 valencia 29 6 2017 pol tica puig y oltra dos a os de gobi170629183634 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / València

Aquest 9 d’Octubre els focus estaran més pendents de Barcelona que de València tot i ser el dia del País Valencià. La crisi catalana ha desbaratat el full de ruta que aspirava que el 'problema valencià' es fes lloc en l’agenda estatal. No només hi ha hagut un efecte eclipsi, sinó que també es tensen les costures d’alguns dels principals actors del tauler valencià.

Hi havia un acord general per denunciar l’infrafinançament de la comunitat. Tots els partits de les Corts van firmar una declaració contra els últims Pressupostos Generals de l’Estat. Organitzacions socials, sindicats i patronal estaven disposats a encapçalar una manifestació per reivindicar un tracte just, després que culminés a Madrid la campanya a favor del Corredor Mediterrani impulsada pel poderós lobby empresarial AVE (Associació Valenciana d’Empresaris). Però res ha sortit com s’esperava.

Crida a l'ordre

Les 'centrals' del PP i Ciutadans van cridar a l’ordre els seus, que es van despenjar de la unitat. Després, el 'problema català' va fer desaparèixer el valencià. Després de mesos ignorant-ho, Mariano Rajoy va convocar el president Ximo Puig a la Moncloa el 7 de setembre, enmig del polèmic ple del Parlament que va aprovar les lleis de l’1-O. «Hi ha una crisi territorial que va més enllà del conflicte amb Catalunya», va subratllar Puig, sense èxit. El 3-O, AVE va organitzar un potent acte a Madrid a favor del corredor, però el titular va ser per a la preocupació que Juan Roig, el propietari de Mercadona, va expressar en nom del sector per Catalunya. I el Parlament va elegir la data d’avui per rebre els resultats de l’1-O; tot i que finalment sigui demà, la notícia és a Barcelona.

Fins i tot a València les previsions informatives del dia estan vinculades a Catalunya, des de l’entrega a Serrat d’un premi de la Generalitat fins al temor que la ultradreta provoqui incidents en la processó matinal de la Reial Senyera i en la marxa de partits i associacions d’esquerra, a la tarda. L’altra manifestació, la del finançament, primer va deixar de ser unitària al despenjar-se’n el PP i la patronal, i després va canviar de data, a un anodí 18 de novembre.

Tensió al Consell

Notícies relacionades

També hi ha tensió al Consell i els partits que el recolzen. La vicepresidenta Mónica Oltra va fer empipar els seus socis del Bloc al demanar que Puigdemont retirés el referèndum i el PSPV al recordar l’1-O que el PSOE «es va abstenir en la investidura de Rajoy i ara s’absté de buscar una solució». Un missatge semblant va arribar des de Podem. «Sota els cops de porra i la pèrdua de Catalunya se sent, de forma ensordidora, el silenci del PSOE», va escriure Antonio Estañ, el seu secretari general. 

Fins i tot els aparents beneficis de la situació creen conflictes. Després de l’anunci del trasllat de Banc Sabadell i CaixaBank respectivament a Alacant i València, el Consell va lamentar el context però els va donar una benvinguda que Estañ va comparar amb la rebuda a Mr. Marshall.