DES DE LA PLAÇA D'URQUINAONA

Societat Civil desconfia del "diàleg" de la Generalitat i crida a manifestar-se diumenge

Vargas Llosa, Borrell i Coixet intervindran en l'acte contrari a la independència

zentauroepp40433796 imatge general de la roda de premsa de societat civil catala171006130639

zentauroepp40433796 imatge general de la roda de premsa de societat civil catala171006130639 / Maria Belmez

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve / Barcelona

El premi Nobel Mario Vargas Llosa, l'exministre socialista i expresident del Parlament Europeu Josep Borrell i la cineasta Isabel Coixet seran tres dels participants més coneguts a la manifestació contrària a la independència que ha convocat Societat Civil Catalana per diumenge que ve al migdia a Barcelona. Amb el lema 'Prou. Recuperem el seny. Sí a la convivència, si al pluralisme, sí a la solidaritat', l'entitat vol "donar veu a la majoria silenciosa i silenciada" i plantar cara a un Govern que acusa de persistir en l'engany amb les seves apel·lacions al "diàleg".

"Això del diàleg és una altra de les trampes del secessionisme. Fa més de 35 anys que estem dialogant. Ho demostra que Catalunya és una de les autonomies amb més competències d'Europa; més fins i tot que els länder alemanys", ha asseverat en roda de premsa la vicepresidenta de Societat Civil Catalana Miriam Tey. "¿Serien capaços [el Govern de la Generalitat] de cedir competències. El diàleg és cedir, concedir i obtenir. Si no, és xantatge. I els límits són l'Estat de dret i la Constitució", ha postil·lat. Més tard ha aclarit que això de "cedir competències" responia només a un exemple en abstracte, no a una reclamació per part de l'entitat.

Pel que fa a l'altra paraula de moda, 'mediació', tant Tey com Àlex Ramos, també vicepresident de Societat Civil, han ressaltat que "per mediar hi ha d'haver un conflicte en igualtat de circumstàncies" i no entre un Estat i una part d'ell. Segons la seva opinió, els independentistes només busquen "legitimar-se" internacionalment i "tenir ínfules de país". "Entre nosaltres solucionarem els problemes", han sentenciat.

Rebuig als símbols antidemocràtics

Notícies relacionades

Tornant a la manifestació de diumenge, que sortirà de la plaça d'Urquinaona, baixarà per la Via Laietana i girarà per Marquès de l'Argentera cap a l'estació de França, Ramos ha emfatitzat que "no s'acceptaran símbols que no reflecteixin valors democràtics", en relació amb les banderes franquistes que van aparèixer en altres convocatòries portades per grups ultres. L'entitat ha insistit que aquestes banderes no seran benvingudes i que disposaran d'un servei d'ordre que convidarà a retirar-se els que mostrin símbols antidemocràtics, si es donés el cas.

Un total de 25 organitzacions ja s'han sumat a la manifestació, per a la qual també s'han llogat autobusos de fora de Catalunya. Pel que fa als partits polítics, Ciutadans i el PPC es van sumar fa dies a la convocatòria i hi enviaran alguns dels seus principals dirigents, entre ells Inés Arrimadas i Xavier García Albiol. La novetat en aquesta ocasió és que el PSC, que en altres actes de la plataforma havia donat llibertat a la militància, aquesta vegada s'hi ha implicat més com a partit i ha enviat una carta a les seves bases en què comunica la celebració de la manifestació. I subratlla: "Segur que alguns pretendran utilitzar la nostra presència per accentuar encara més la dinàmica d'enfrontament, però això no ens pot fer fer enrere. La vostra presència a les concentracions i manifestacions del cap de setmana és la prova inapel·lable de la fortalesa de les nostres conviccions polítiques. Que tothom ho tingui clar: no callaran la nostra veu", informa Roger Pascual.