CONFESSIÓ

La Moncloa "lamenta" els "incidents" per les càrregues policials de l'1-O

Méndez de Vigo insisteix que Rajoy actuarà "quan hagi d'actuar" per evitar una possible DUI

El portaveu recorda que el cap de l'Executiu demana que el diàleg comenci al Parlament amb l'oposició

abertran40227405 madrid 20 09 2017   ruefa de prensa posteror a la reuni n de170922133243

abertran40227405 madrid 20 09 2017 ruefa de prensa posteror a la reuni n de170922133243 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha admès aquest divendres que l'Executiu "lamenta" i "sent" les càrregues policials de l'1-O. "Si hi va haver incidents, tots ho sentim [...] Si les persones van patir aquelles conseqüències, tots ho lamentem", ha afirmat. Méndez de Vigo ha fet aquesta reflexió davant una pregunta sobre si la Moncloa estaria disposada a seguir el camí marcat pel delegat del Govern, Enric Millo, que ha demanat públicament disculpes. "El que hagi dit, ben dit està", ha respost el portaveu. Això sí, el ministre ha recordat que els policies i guàrdies civils van actuar amb mandat judicial i perquè el cos competent, els Mossos d'Esquadra, "no van portar a terme aquella tasca". Així mateix ha assenyalat que l'actuació de les forces de seguretat nacionals es van dirigir a "evitar la votació, no contra les persones". 

Aquest gest de la Moncloa se suma a les paraules de Millo i també a la carta que una desena d'alts comandaments del Cos Nacional de Policia va enviar a EL PERIÓDICO.

Pressió perquè actuï immediatament

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, totes les preguntes han tornat a versar sobre el desafiament independentista i les seves conseqüències polítiques, econòmiques i socials. Tot i les pressions d'altres partits, com Ciutadans, i algunes veus com Alfonso Guerra i José María Aznar, que demanen mà dura immediata a Mariano Rajoy, el portaveu del Govern ha assenyalat que el cap de l'Executiu actuarà "quan hagi d'actuar" i evitar així una eventual declaració unilateral d'independència.

Notícies relacionades

En les seves respostes, Méndez de Vigo ha tornat a recordar el que va dir la vigília el president del Govern en una entrevista a l'agència Efe: la tornada al diàleg ha de començar pel Parlament, amb els partits de l'oposició. "S'ha de segellar la fractura i seria bo fer-ho allà", ha destacat el portaveu aquest divendres.

El Consell de Ministres no ha aprovat aquest divendres nous acords per paralitzar el procés, més enllà del decret que permet a les empreses un canvi exprés de la seva seu