Sánchez toca a sometent perquè el PSOE faci pinya sobre Catalunya

El líder socialista reunirà la setmana que ve els barons i el comitè federal

El partit està dividit i no aconsegueix articular un discurs comú sobre Catalunya

undefined40289521 madrid 26 09 2017 el secretario general del psoe  pedro s nc171005195949

undefined40289521 madrid 26 09 2017 el secretario general del psoe pedro s nc171005195949 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez i José Luis Ábalos van enviar ahir tres avisos. Anaven dirigits als membres d’òrgans diferents (executiva, comitè federal del PSOE i consell de política federal, que reuneix tots els barons), però contenien el mateix missatge. El líder del partit i el secretari d’organització anunciaven que «degut a les excepcionals circumstàncies», els tres organismes es reunirien de forma «imminent», però encara no podien concretar data, a l’espera del que passi a Barcelona, on el Parlament té previst celebrar dilluns un ple, suspès pel Tribunal Constitucional, en què podria aprovar la declaració unilateral d’independència (DUI). Les cartes són un símptoma tant de la importància que els socialistes atorguen a la crisi territorial com de la seva necessitat d’articular un missatge únic.

Canvi de criteri

Fer pinya sobre Catalunya ha sigut fins ara impossible al PSOE. Les diferències de criteri sobre recolzar més o menys el Govern del PP i la conveniència o no d’insistir en el diàleg amb el president de la Generalitat, Carles Puig-demont, no només es donen entre els líders territorials i la direcció. També els mateixos integrants de la cúpula socialista han incorregut en contradiccions entre si, començant per Sánchez i Ábalos.

Notícies relacionades

Diumenge a la nit, just després de la consulta unilateral sobre la independència de Catalunya i de les càrregues policials per evitar la votació, el secretari general dels socialistes va demanar a Mariano Rajoy «que obri un procés de negociació política amb el Govern». L’endemà, Sánchez va traslladar directament aquest missatge al cap de l’Executiu durant la seva trobada a la Moncloa. Allà, segons va explicar el PSOE en una nota, el cap de l’oposició va reclamar a Rajoy «una negociació immediata» amb Puigdemont. Però 48 hores més tard, dimecres, la posició del partit va canviar completament. Després de l’última intervenció del president, en què va acusar el Rei d’«avalar» la liquidació de l’autogovern català, Ábalos va comparèixer a la seu del partit. En una 

declaració sense preguntes, va dir que «només es podria plantejar el diàleg» si el president desconvocava el ple del Parlament. ¿En què quedem? «La posició del PSOE, ara mateix, és la que va exposar Ábalos», explica un membre de l’executiva socialista.