EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Creix la pressió al PDECat per evitar o diluir la DUI

El conseller Santi Vila proposa no portar a terme la declaració al ple de dilluns

jregue39287562 barcelona  13 07 2017 ple parlament   santi vila  foto ferra170904110636

jregue39287562 barcelona 13 07 2017 ple parlament santi vila foto ferra170904110636 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

Creix al PDECat la pressió de veus dirigents per evitar una declaració unilateral d’independència (DUI) dilluns al Parlament. O, almenys, per evitar que es produeixi de forma categòrica. I per tant, per reclamar obrir portes a la mediació i la negociació.

El primer a expressar públicament el que pensen altres destacats dirigents del seu partit ha sigut el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila. En un article al diari 'Ara', Vila apunta que «abans de la decisió que pugui adoptar el Parlament sobre una declaració d’independència, la prioritat ha de ser donar una última oportunitat al diàleg». «I comprometre’s per un temps les dues parts», afegeix, «a no prendre noves decisions unilaterals i, per què no, a buscar la mediació de persones de reconegut prestigi per als dos governs».

En l’article, adverteix de les conseqüències que comportaria la DUI: «Suposaria la suspensió imminent de l’autogovern –previsiblement de les competències en matèria d’educació, seguretat, llengua i cultura–, la separació i possible detenció dels seus impulsors i, més greu encara, l’inici d’una espiral de mobilitzacions i conflictes al carrer». Vila creu, en definitiva, que, encara que una declaració d’independència seria «humanament i políticament ben comprensible», s’ha d’atendre les advertències de prudència de la comunitat mundial, els sindicats i empreses, de manera que és important «reflexionar sobre la seva utilitat i les seves conseqüències». 

DUES POSICIONS

Com va avançar ahir EL PERIÓDICO, la reunió de la cúpula del PDECat de dilluns passat a Barcelona va ser l’escenari d’un debat entre dues posicions, amb tots els seus matisos: la partidària de la DUI i la més prudent, que reclama vincular la declaració a la petició de mediació i a possibles eleccions. 

Notícies relacionades

Formalment, el president, Carles Puigdemont, manté que, en qüestió de dies, es declararà la independència. Els partidaris de la DUI al PDECat recorden que queda clar a l’article 4 de la llei del referèndum que, en cas de victòria del sí, s’ha  de declarar la ruptura 48 hores després de la proclamació oficial dels resultats.

Els que demanen la DUI creuen que, malgrat que pugui generar vertigen, també en generaven altres passos del procés. Oficialment, el PDECat guarda silenci, a l’espera que la cúpula defineixi el text que eventualment se sotmeti a votació dilluns. La CUP ha pressionat els últims dies perquè no es faci marxa enrere. Ara, les paraules de Vila poden obrir la via que altres dirigents de la postconvergència en la mateixa línia s’expressin públicament.