Aznar demana a Rajoy que actuï ja a Catalunya o convoqui eleccions

La fundació de l'expresident acusa el Govern "d'inacció" i li reclama que ja utilitzi "tots els instruments constitucionals" per paralitzar el desafiament

jrico36850205 madrid  12 01 2017  conferencia de jos r mar a aznar con piq170227111949

jrico36850205 madrid 12 01 2017 conferencia de jos r mar a aznar con piq170227111949 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

De nou, a través de la Fundació FAES, l'expresident José María Aznar, ha enviat un encàrrec a Mariano Rajoy davant la "conjuntura crítica" que viu Espanya. Catalunya és un dels temes que més obsessionen l'exlíder del PP i, per això, a quatre dies de la possible declaració unilateral d'independència, la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials ha exigit al Govern que utilitzi sense demora "tots els instruments constitucionals" que té a la seva disposició o bé, "si no no trobés l'ànim" o s'hi veu "incapaç", que "atorgui als espanyols la possibilitat de decidir quin govern, amb quina proposta i amb quin suport electoral" es fa front al desafiament català. És a dir, que utilitzi l'article 155 (o altres com els que parlen de l'Estat de setge) o bé convoqui eleccions.

En un comunicat titulat 'El preu de la llibertat', la FAES, que es va desvincular del PP l'octubre del 2016PP , després de sonores crítiques per part d'Aznar a Rajoy, atribueix en aquesta ocasió al Govern "inacció" i haver comès diversos "errors" a Catalunya. D'entrada, aprecia errors de "diagnòstic i govern", que han impedit "establir una estratègia eficaç i a temps davant l'empenta del secessionisme i que han portat a ignorar la necessitat d'articular discursos i polítiques mobilitzadores dels milions de catalans que no estan disposats a secundar els salts cap a l'abisme". 

Però també errors que la FAES denomina "d'opinió" i que relaciona amb una "rara combinació de triomfalisme i banalització" del que passava a Catalunya mentre el procés "avançava". Segons la seva opinió, el Govern no ha "comprès" les dinàmiques nacionalistes, ni ha sabut anticipar-se a la confluència de "secessionistes, populistes antisistema i revisionistes de la transició", que, al seu parer, han posat l'"Estat democràtic" en un "dilema". 

Molts catalans, en "sensació d'abandonament"

Notícies relacionades

La fundació que presideix Aznar subratlla que els esdeveniments arran de l'1-O li produeixen "estupor", però no només "pel que són", sinó també "per l'entitat de la resposta que han rebut fins ara". En aquest context, assegura que molts catalans han sentit una "dramàtica sensació d'abandonament institucional". Davant aquesta situació, aplaudeix el discurs del Rei: "La nació, en una hora crítica i davant un inocultable buit, ha trobat en la Corona el seu millor intèrpret". 

I, davant el missatge de Felip VI, reclama a Rajoy que actuï, que busqui tants suports com pugui per aplicar els instruments constitucionals, però que si aquests "endarrerissin o condicionessin el compliment del mandat constitucional", apliqui traves a la DUI en solitari.