REACCIONS A LA DECLARACIÓ DEL MONARCA SOBRE CATALUNYA

La Generalitat titlla "d'irresponsable" el discurs del Rei: "Va fer de portaveu de Rajoy"

Els partits reaccionen al missatge del Monarca a Catalunya

zentauroepp39959052 barcelona 05 09 2017 reunion del consell executiu del govern170905184800

zentauroepp39959052 barcelona 05 09 2017 reunion del consell executiu del govern170905184800 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha qualificat "d'enorme irresponsabilitat" les paraules del rei Felip VI, que -al seu parer- va exercir de "portaveu de l'estratègia" del president del Govern central, Mariano Rajoy. "Va ser la versió monàrquica de l''a por ellos", ha recalcat. El Monarca va assegurar que "determinades autoritats" de Catalunya han incomplert la Constitució i l'Estatut autonòmic i, després de qualificar la situació de "deslleialtat inadmissible" i "conducta irresponsable", va assenyalar que els "legítims poders de l'Estat" han d'assegurar "l'ordre constitucional".

En declaracions a TV-3, Turull ha opinat aquest dimecres que el discurs va ser "espantós i un error des de tots els punts de vista". El portaveu de l'Executiu català ha recriminat a més a Felip VI que actués com el "cap d'un tribunal" i no de l'Estat, amb les crítiques a les autoritats catalanes, a qui "va acusar d'estar al marge de la llei".

Turull ha subratllat, així, que el missatge del Monarca va ser d'una "enorme irresponsabilitat", en què tampoc va pronunciar la paraula diàleg, sense fer "cap menció" als ferits en les càrregues policials i en què "va ignorar la tremenda mobilització" durant l'1-O. Per tot plegat, Turull ha assegurat que la tessitura ara és "república o república".

El diputat al Congrés i coordinador dels parlamentaris del PDECat, Jordi Xuclà, considera "preocupant" el discurs de Felip VI i creu que no ajuda a asserenar la situació. "Nosaltres no renunciem, per vies discretes, a aquesta mediació", ha apuntat. Més durs, des d'ERC, tant Joan Tardà com Gabriel Rufián han criticat amb severitat el seu discurs.

Suports constitucionalistes

Des del Govern de Rajoy, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha destacat la "fermesa" del missatge, amb què "ha posat a sobre de la taula i en valor la figura de la Corona", que "té aquest valor simbòlic d'unitat". Catalá l'ha exalçat com a "absolutament extraordinari",  mentre que el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha qualificatLuis de Guindos, les paraula del Rei de "correctes i molt clares". 

En la mateixa línia, el portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Rafael Hernando, ha subratllat que el missatge és "clar i contundent", un discurs "apropiat" per a un cap de l'Estat "que no està disposat que Espanya sigui esquarterada com alguns pretenen des de dins de la mateixa Generalitat".

El secretari general de Ciutadans (C's), José Manuel Villegas, ha exalçat que el Rei parlés "amb fermesa i molta claredat, però també es va llançar un missatge d'esperança". El dirigent taronja creu que Felip VI va transmetre un missatge que se superarà la situació, es tornarà a la normalitat democràtica "i que els poders públics actuarem per aconseguir-ho".

Pel PSOE va prendre dimarts la paraula Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, secretari de Relacions Institucionals, que va agrair la intervenció del cap de l'Estat "en aquests moments tan difícils". Més crític, el tinent d'alcalde i president del grup socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, lamentava ahir l'absència d'una "iniciativa de diàleg". També des del PSC, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, mostrava la seva preocupació: "Esperàvem més. Esperava una porta oberta al diàleg i al consens. Preocupada, molt preocupada. #missatgedelrei", escrivia a Twitter.

Notícies relacionades

A TVE, la portaveu al Congrés de Podem, Irene Montero, ha qualificat de "molt decebedores i preocupants" aquestes paraules, abans d'assenyalar que "no va aportar cap solució i va sortir a tirar més llenya al foc". Segons la dirigent de Podem, el cap de l'Estat ha "lligat el seu destí" al del PP i a les seves formes "autoritàries" i "violentes". "Va dir més vegades la paraula 'autoritats' que la paraula 'democràcia", ha recalcat. A més, ha criticat que deixés fora "milions de persones" no només de Catalunya, sinó també de la resta d'Espanya, i ha citat el PNB, el president del qual, Andoni Ortuzar, estava "al·lucinat" amb les seves paraules.

El 'lehendakari', Iñigo Urkullu, ha expressat la seva "perplexitat" i "decepció" amb el discurs perquè, al seu parer, en la intervenció de Felip VI "no hi va haver un gest que ajudi a aprofundir en la convivència".