L'Eurocambra debatrà sobre la situació a Catalunya

La violència policial de diumenge porta els eurodiputats a canviar l'ordre del dia

lainz40088546 eu09 estrasburgo  francia  13 09 2017   el presidente de la 170913174531

lainz40088546 eu09 estrasburgo francia 13 09 2017 el presidente de la 170913174531 / MATHIEU CUGNOT

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La crisi política entre Catalunya i Espanya també ha arribat a l'Eurocambra. El ple del Parlament Europeu ha decidit modificar l'agenda de la sessió plenària d'aquesta setmana per incloure dimecres a la tarda un debat que portarà el títol de 'Constitució, Estat de dret i drets fonamentals davant dels esdeveniments a Catalunya'.

La idea d'abordar la crisi política que es viu a Espanya no és nova. La setmana passada el grup dels Verds ja va plantejar en la conferència de presidents de la cambra, que reuneix els líders dels grups polítics i defineix l'agenda dels plens, la necessitat de celebrar un debat al plenari d'Estrasburg. L'oposició del PPE i del PSE, amb l'abstenció dels Liberals, va impedir que la proposta tirés endavant.

Canvi de nom

Les imatges d'aquest diumenge han convençut els eurodiputats que sí que és necessari el debat i finalment els dos grups majoritaris han acceptat incloure'l a l'agenda encara que amb un títol molt diferent i més genèric del que defensaven els Verds i l'Esquerra Unitària Europea, partidaris de plantejar-lo en altres termes: “Violència de la policia contra ciutadans pacífics a Catalunya”.

Al marge de les reivindicacions independentistes i del referèndum, “no podem fer els ulls grossos davant la violència policial que vam veure ahir a Catalunya. La violència no és la solució. Necessitem diàleg perquè és l'única via de sortida”, ha advertit l'eurodiputada i copresidenta de la formació, Ska Keller.

Els grups majoritaris han posat, no obstant, l'accent en la necessitat de celebrar un debat molt més ampli. “Ens preocupa la situació de violència i la falta de diàleg, però el problema és de més envergadura”, ha recordat la socialista Maria Joao Rodrigues. “Ja sabem que la situació és molt seriosa, i les notícies procedents de Catalunya ens preocupen. És important fer el debat”, ha afegit el cap de files del PPE, Manfred Weber.

Notícies relacionades

L'únic espanyol a participar en el debat ha sigut el popular Esteban González Pons, que ha instat els seus col·legues a un debat amb un sol torn d'intervencions per grup i al màxim nivell polític. “M'agradaria que fossin conscients que l'assumpte de què parlem és molt greu i que no l'hem de tractar de manera superficial. No hi ha només les imatges d'ahir que hauríem preferit no veure. Hi ha en joc una declaració unilateral d'independència contra la Constitució que s'ha anunciat per dijous i que pot trencar el meu país en dues meitats. Aquest parlament no pot contribuir a dividir i trencar”, ha dit.

Els cinc eurodiputats de Podem, per la seva banda, han enviat una carta a Juncker i al seu vicepresident primer, Frans Timmermans, denunciant l'actuació del Govern espanyol i demanant l'activació del mecanisme previst a l'article 7 del Tractat de la UE per castigar la vulneració dels valors fonamentals de la Unió.