EL DEBAT SOBIRANISTA

Els jutjats reben més denúncies per lesions i per la inactivitat dels Mossos

El nombre de querelles va en augment i la majoria són per l'actuació policial als col·legis electorals

Un jutjat de Barcelona tramita la demanda de la Generalitat contra la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

zentauroepp40384997 barcelona 02 10 2017 concentraci n en la plaza universitat a171002124832

zentauroepp40384997 barcelona 02 10 2017 concentraci n en la plaza universitat a171002124832

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona

Els jutjats de tot Catalunya continuen rebent aquest dilluns denúncies per les lesions patides pels ciutadans per l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i per la inactivitat dels Mossos d’Esquadra a l'hora de tancar centres designats per la Generalitat com a col·legis electorals en el referèndum unilateral. A Barcelona, el jutjat que diumenge estava de guàrdia ha obert desenes de diligències d'investigació, entre elles una d'incoada per la denúncia presentada per la Generalitat. El mateix ha passat en una altra desena de localitats.

Els jutjats que han començat a investigar els fets que van tenir lloc, tant en referència a l'actuació policial com per presumpta desobediència dels Mossos, són de Barcelona, el Vendrell, la Seu d’Urgell, Lleida, Cerdanyola del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Granollers, Mataró, Amposta i Rubí. Alguns dels jutges que han incoat diligències contra la policia autonòmica han requerit als comandaments del cos informació de per què no han tancat els col·legis electorals de les seves demarcacions.

Notícies relacionades

La denúncia presentada per la Generalitat l'està tramitant el Jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona i es dirigeix contra els agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que “han participat en actuacions violentes i desproporcionades a tot Catalunya, amb una manifesta pertorbació de la pau pública i amb un clar incompliment de les ordres judicials enviades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”, assenyala. I incideix que amb aquesta actuació es va impedir “el legítim i pacífic” exercici de la llibertat d'expressió, de reunió i manifestació i el dret de participació en els assumptes públics. L'Executiu català considera que es podrien haver comès els delictes de lesions, danys en béns públics, coaccions i amenaces, desordres públics i contra els drets individuals.

El TSJC bloqueja més accessos a internet

La jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Mercedes Armas, que tramita la querella contra Carles Puigdemont per desobediència, ha ordenat que es bloquegin tots els serveis de la Generalitat allotjats en un servidor d'Amazon AWS al núvol, amb la intenció de paralitzar el recompte dels vots a l'estranger. I és que, precisament, aquest servei gestiona l'aplicació 'Registre de catalans i catalanes a l'exterior'.