La Comissió Europea crida a passar de la confrontació al diàleg a Catalunya

El portaveu de Juncker afirma que la violència "no pot ser un instrument en política"

El cap de l'Executiu comunitari i Rajoy parlaran aquesta tarda per telèfon

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ

A la Comissió Europea li ha costat reaccionar i sortir de l'ensordidor mutisme en què està immersa tot el cap de setmana però després dels greus enfrontaments d'aquest diumenge a Catalunya no ha tingut més remei que sortir del seu silenci. “Fem una crida a tots els rellevants actors a moure's de la confrontació al diàleg”, acaba de dir el portaveu del president de la Comissió, Jean-Claude Juncker.

La resposta de l'Executiu comunitari ha sigut mesurada al mil·límetre. El portaveu de Juncker ha arrencat la seva valoració recordant que el vot de diumenge a Catalunya no va ser legal i ha reiterat que es tracta d'un assumpte intern d'Espanya que ha de ser abordat sota l'ordre constitucional intern. Tot i això, han assegurat que “la violència no pot ser un instrument en política” i que confien en el lideratge de Mariano Rajoy per sortir de la crisi política que viu Espanya.

Conversa telefònica

 “Més enllà dels aspectes purament legals, la Comissió Europea creu que aquests moments són moments d'estabilitat i d'unitat i no de divisió i fragmentació. Fem una crida a tots els actors rellevants a moure's de la confrontació al diàleg”.

 Segons ha explicat el portaveu comunitari, els gabinets dels dos presidents han estat en contacte durant tot el cap de setmana i està previst una converses telefònica aquesta tarda entre Juncker i Rajoy.

Les reaccions als fets de diumenge a Catalunya se succeeixen també en altres capitals. A França, procedeixen dels partits de l'esquerra, mentre que el Govern guarda silenci, informa Eva Cantón.   “El nacionalisme del Govern català no pot seguir avançant a marxes forçades cap a la seva autodeterminació i el govern central del Partit Popular no pot persistir de manera duradora en una línia d'intransigència total”, assenyala en un comunicat el Partit Socialista francès (PS)  que reclama una “solució negociada”.

Més virulent és el Partit d'Esquerra (PG) de Jean-Luc Mélenchon. “Mariano Rajoy ha comès un terrible error en un país on les cicatrius de la història estan encara obertes. Sigui quina sigui la posició sobre la independència de Catalunya, aquesta violència és inexcusable”, sosté la formació. El PG demana al Govern francès intercedir davant Rajoy abans que la situació degeneri encara més.

També el centrista MoDem, denuncia l'errònia estratègia de Rajoy. “Actuant d'aquesta manera, Mariano Rajoy s'arrisca a dividir i humiliar definitivament tot un poble. Un greu error”, ha dit a Twitter el president del grup parlamentari a l'Assemblea Nacional, Marc Fesneau.

Mentrestant, l'Executiu d'Emmanuel Macron guarda silenci. Ni l'Elisi ni el Ministeri d'Afers Exteriors s'han pronunciat oficialment. Com molts dels seus col·legues europeus, Emmanuel Macron es manté al marge per evitar fer la impressió d'ingerència en els afers interns espanyols.

Notícies relacionades

És el que ha dit el ministre d'Economia, Bruno Le Maire, a RTL. “Totes les decisions recauen en la sobirania espanyola. ¿Què diríem si un Govern espanyol opinés sobre la situació a França, sobre la manera que tenim de gestionar els nostres problemes d'ordre públic? Tot això li correspon al Govern espanyol i a la seva exclusiva responsabilitat”, ha assenyalat el ministre.

També el ministre de Finances del Regne Unit, Philip Hammond, ha reiterat aquest dilluns que el referèndum és un assumpte intern d'Espanya, encara que ha demanat "contenció" en resposta als disturbis que es van produir, que van deixar nombrosos ferits, entre ells membres de les forces de seguretat.