reaccions polítiques

"Rajoy dimissió"

Dirigents de diferents partits reclamen el cessament del president del Govern després de la repressió del referèndum

zentauroepp40366759 cap sant andreu barca bertran171001105453

zentauroepp40366759 cap sant andreu barca bertran171001105453

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve / Barcelona

La repressió policial als col·legis electorals per bloquejar el referèndum, les imatges que està donant l'Estat al món, l'actitud del Govern central davant el conflicte català han desencadenat una onada d'indignació no només entre la gent del carrer. Diversos dirigents polítics han reclamat des de primera hora d'aquest diumenge la dimissió de Mariano Rajoy.

Una de les primeres a posicionar-se ha sigut Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i secretària de cohesió social i integració del PSOE. "Les càrregues indiscriminades dels cossos de seguretat contra les persones no són admissibles. #AixíNo #Rajoydimissió", ha subratllat a través de Twitter. La seva opinió i la d'altres càrrecs socialistes en la mateixa línia posen en un compromís el secretari general del partit, Pedro Sánchez, que fins ara havia avalat la línia d'actuació de la Moncloa per impedir la consulta sobiranista.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reiterat el que en el seu cas sí que fa temps que diu. "Un president de govern covard ha inundat de policia la nostra ciutat, Barcelona ciutat de pau, no té por", ha tuitejat. "L'estratègia de la por de Rajoy ha fracassat. Un sol poble mobilitzat pacíficament. Avui anem a defensar la democràcia #RajoyDimissió", l'ha secundat el seu company dels comuns Xavier Domènech.

Notícies relacionades

Si Podem ja va tractar de fer fora el president de l'Executiu central amb una fallida moció de censura, la seva intenció de repetir-la agafa ara més força. El líder del partit morat, Pablo Iglesias, no només ha retuitejat el comentari de Domènech, sinó que ha afegit altres missatges al seu perfil amb què no s'ha mossegat la llengua. "Cops de porra, empentes, dones grans arrossegades. El que està fent el PP a la nostra democràcia em repugna. Corruptes, hipòcrites, inútils", ha sigut un dels tuits. "Una tensió sense precedents, famílies dormint en col·legis, antiavalots, tornada del 'Cara al sol'. ¿No és més assenyat pactar un referèndum?", ha retret en un altre.

Altres polítics d'esquerres també s'han sumat a la indignació, que a les xarxes socials s'ha visibilitzat a través de l'etiqueta #RajoyDimissió. Aquest 'hashtag' s'ha convertit en 'trending topic' abans del migdia, amb missatges també de partits com Izquierda Unida, Podem Catalunya i forces i representants polítics de la resta d'Espanya.