DEFENSA DELS COL·LEGIS ELECTORALS

L'ANC i Òmnium fan una crida a participar des de les cinc de la tarda en activitats a les escoles

Demanen defensar el referèndum de forma cívica, pacífica i tranquil·la

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

1
Es llegeix en minuts
Agències / BARCELONA

El president de l'ANCJordi Sànchez, i el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han fet una crida a la ciutadania a participar activament des de les cinc de la tarda d'aquest divendres en les activitats que han organitzat escoles catalanes per garantir la celebració del referèndum.

En declaracions als mitjans, han mostrat així el seu suport al manifest 'Obrim les escoles' -que representa unes 40 entitats de pares, professors i alumnes i acadèmiques- d'Escoles Obertes.

Després de demanar que es defensi el referèndum de forma pacífica, cívica i tranquil·la, Cuixart ha destacat la importància que la societat prengui partit a l'hora de defensar els punts de votació de l'1-O.

Per a Sànchez, les activitats lúdiques que s'han organitzat s'emmarquen en la normalitat, entre les quals hi ha xocolatades i festes de pijames, perquè diumenge sigui una jornada que transcorri amb normalitat i ningú la posi en risc.

També ha assegurat que si hi ha alguna actuació judicial que dificulti l'obertura dels espais de votació, l'acció de la policia mantindrà "la proporcionalitat indispensable perquè l'1-O sigui una jornada normal".

Per això, ha fet una crida a seguir les recomanacions d'Escoles Obertes, que ja té més de 60.000 inscrits en la seva campanya, i a participar en el referèndum "amb el convenciment que no es fa res il·legítim ni il·legal".

400 voluntaris

Les dues entitats també han impulsat un 'call center' anomenat 'Cabina per a la democràcia' en què 400 voluntaris, a partir de les llistes de les pàgines blanques, truquen a ciutadans per informar-los, si ho volen, del lloc on els tocaria votar l'1-O, entre altres qüestions, aplicant "la màxima rigorositat amb la legalitat vigent", segons Cuixart.

"Estem facilitant informació de manera tranquil·la i sense fer cap mena de registre ni llistes sobre la informació de les persones a les quals truquem", ha explicat el president d'Òmnium.

Notícies relacionades

"Que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades s'oblidi de nosaltres", ha exclamat Sànchez, que, amb Cuixart, ha fet algunes d'aquestes trucades.

Altres cares conegudes que han participat en el 'call center' són els actors Joel Joan, Anna Sahun, Montserrat Carulla i Sílvia Bel; el músic Joan Dausà; la directora de cine Isona Passola; l'advocada Magda Oranich, i les escriptores Bel Olid i Jen Díaz.