EL DEBAT SOBIRANISTA

El TSJC ordena bloquejar bases de dades de la Generalitat per impedir el recompte de vots

La Guàrdia Civil comunica al CTTI la instrucció d'inutilitzar 29 aplicacions fins al 3 d'octubre

zentauroepp40324132 170928121435

zentauroepp40324132 170928121435

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona

La jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Mercedes Armas, ha ordenat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) de la Generalitat que bloquegi fins al 3 d'octubre 29 aplicacions d'internet i bases de dades de l'Administració catalana que poden ser utilitzades per al referèndum unilateral de l'1-O. L'objectiu és impedir el recompte dels vots. La resolució sosté que l'Executiu català tindria establert un pla pel qual a través d'una aplicació, coneguda com a 'evot', es podrien comptabilitzar els vots. Les aplicacions intervingudes més importants són les que gestionen el Registre de Catalans a l'Exterior i el Sistema de Gestió de Censos. La Guàrdia Civil ha comunicat aquest divendres a la nit al CTTI la instrucció judicial. 

Notícies relacionades

Les dades que han servit per sol·licitar el bloqueig d'aquestes aplicacions han sortit de la investigació que està fent el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona arran de les paraules pronunciades per l'exsenador d'ERC i exmagistrat, Santi Vidal, sobre la possibilitat que la Generalitat estigués recollint dades dels catalans de manera il·legal per celebrar el referèndum. En l'entrada i escorcoll realitzats al CTTI el 20 de setembre, durant la macrooperació en què es van detenir alts càrrecs del Govern català, es va poder accedir a la informació del centre de processament de dades.

Després de l'estudi d'aquesta informació i les entrevistes realitzades a cadascun dels responsables del projecte de les aplicacions, es va arribar a la conclusió que les 29 aplicacions ara clausurades "podrien ser susceptibles" de ser utilitzades en un procés electoral, segons la jutge Armas, que tramita la querella contra el president Carles Puigdemont i el seu Govern pels preparatius de l'1-O. Entre les aplicacions suspeses n'hi ha sobre ens locals, gestió d'eleccions sindicals, informació municipal i de cens de discapacitats.