DISPOSITIU PER EVITAR LA CONSULTA

El Govern central compara l'augment policial amb l'enviament de tropes de JFK per acabar amb el racisme

El secretari d'Estat de la UE recorda que el president dels EUA el 1963 va enviar als estats del sud l'Exèrcit per assegurar els drets dels negres

Discurs cèlebre. John Fitzgerald Kennedy, el 1961. / AP

Discurs cèlebre. John Fitzgerald Kennedy, el 1961.
zentauroepp40328621 kennedy170928184422

/

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Govern central segueix elevant el to de les seves declaracions a tres dies del referèndum independentista. El secretari d'Estat de la Unió Europea, Jorge Toledo, ha assegurat que l'augment de la presència de les forces i cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya és comparable a l'enviament de tropes que va fer el president dels EUA John F. Kennedy el 1963 als estats del sud per defensar els drets dels estudiants negres i assegurar-se que s'aplicaven les lleis antiracistes. Toledo ha fet aquesta equiparació a la publicació web nord-americana 'Politico'.

Per ara, l'Executiu de Mariano Rajoy ha reforçat el nombre de policies i guàrdies civils, però no ha demanat la intervenció de l'Exèrcit. 

"Kennedy va dir que era un principi bàsic dels EUA i de la llibertat acatar la llei. Un pot estar en desacord amb la llei. Pot canviar la llei. Però un no pot no aplicar la llei perquè pensa que no és apta per als seus propòsits", ha declarat Toledo a aquell mitjà de comunicació. (Aquí hi ha l'ordre executiva que va firmar Kennedy).

Notícies relacionades

'Politico' ha contactat amb el representant de la Generalitat davant les institucions europees, Amadeu Altafaj, per demanar-li la seva opinió i ha dit que les paraules del secretari d'Estat són "molt reveladores". Altafaj considera que l'Executiu central utilitzarà qualsevol mitjà per evitar la consulta en lloc del diàleg polític. 

En aquelles dates, el juny de 1963, Kennedy va dir que esperava que els ciutadans mantinguessin "estàndards de conducta responsable que facin innecessària la intervenció externa".