debat sobiranista

Fachin: "El PSC és còmplice de la repressió del PP"

Iceta avisa els comuns i els podemistes que seran "responsables" d'una eventual DUI si participen en el referèndum

jgblanco39204267 barcelona 07 07 2017  pol tica   confer ncia d albano dante 170707121149

jgblanco39204267 barcelona 07 07 2017 pol tica confer ncia d albano dante 170707121149 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC i el bloc de comuns i podemistes mantenen el seu particular pols enmig de la batalla de l'1-O. Uns acusen els altres de ser còmplices de la repressió de Mariano Rajoy, altres de ser còmplices d'una eventual DUI de Carles Puigdemont. Unes hostilitats que ja es van desencadenar el cap de setmana i que han tingut una nova rèplica aquest dimarts.

El primer a disparar ha sigut Miquel Iceta. El primer secretari del PSC ha carregat contra Pablo Iglesias, Xavier Domènech i Ada Colau acusant-los de tenir pressa per fer fora Rajoy, malgrat que "van unir els seus vots amb els del PP" per impossibilitar la investidura de Pedro Sánchez. I ha anat més enllà a l'avisar que seran "responsables" d'una eventual declaració unilateral d'independència. 

La resposta no ha trigat a arribar i ha vingut de la llengua sempre afilada d'Albano Dante Fachin. "Iceta diu que els que donem suport a l'1-O érem còmplices de no sé què; el PSC haurà d'entendre que són còmplices de la repressió del PP". El líder de Podem Catalunya ha assenyalat que "una DUI ens portaria a una situació traumàtica. Seria un fracàs total de poder donar una sortida" a la situació de Catalunya. De totes maneres, defensa que "si la participació és molt alta, com volem nosaltres, qui quedaria en evidència és el Partit Popular" i que, encara que no fos vinculant jurídicament, davant "la potència de la veu de la gent algú farà una cosa". 

Notícies relacionades

Podem Catalunya i els comuns han decidit participar en l'1-O entenent-lo com una mobilització no vinculant. Una jugada amb què han evitat sortir al costat del PP, el PSOE i Ciutadans en el bàndol del 'no' però que, segons Iceta, pot provocar que els seus vots avalin la ruptura unilateral. "Si [Colau] participa en un referèndum que no és un referèndum i és una mobilització, i després s'utilitza com a pretext per fer una declaració unilateral d'independència (DUI), els dirigents que hagin acompanyat la mobilització seran responsables de la DUI. I no sé si en són prou conscients", ha deixat anar Iceta en un esmorzar col·loqui organitzat per Nueva Economía Fórum. El mateix argument que ha utilitzat Pedro Sánchez per assenyalar que Units Podem i els comuns poden servir de "coartada" per a una declaració unilateral el 4 d'octubre.

Fachin, des de la seu de l'agència ACN, ha argumentat que "si hem arribat a aquesta situació a Catalunya de repressió als carrers és que el Govern de l'Estat ha desconnectat unilateralment de Catalunya. El PP ha declarat la desconnexió", ha comentat, abans d'explicar que el seu partit crearà un dispositiu per "vigilar i denunciar la repressió", que involucrarà els seus líders territorials, càrrecs públics i bases i que es reunirà dissabte per coordinar l'actuació l'1-O a tot Catalunya.